Loutkar.online
Divadlo loutek Ostrava Plasťáci útočíFoto: Divadlo loutek Ostrava

V Divadle loutek půjde o záchranu planety, zaútočil na ni totiž plast

V pátek 15. února proběhne na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava premiéra nové inscenace s názvem Plasťáci útočí.

Dobrodružná fantasy pohádka Plasťáci útočí v režii Pavla Gejguše je určena dětem od sedmi let a vypráví příběh s jasným poselstvím – přírodu je třeba chránit. Kdysi modrá planeta se proměňuje ve vyprahlé plastové impérium ovládané Plastikem Všemocným. Čisté vody stále ubývá a světu hrozí zánik. Jedinou nadějí je poslední vodní krystal, který dokáže znečištěnou vodu vyčistit. Do jeho záchrany se proto pustí – s pomocí mladíka Vavřína, prototypu českého pohádkového Honzy – odvážná princezna Rebarbora. Dobrodružná pohádka Plasťáci útočí inspirovaná sci-fi a fantasy filmy a knihami sice čerpá z aktuálních témat z oblasti ekologie, nesnaží se však být primárně edukativní. Příběh musí děti především bavit.

„Sáhli jsme tentokrát po tématu ekologickém, tudíž velmi ožehavém a aktuálním. Děti by však o plastovém nebezpečí, které světu hrozí, měly být poučeny nenásilně, zábavnou formou – užijí si tedy spolu s hlavními hrdiny spoustu dobrodružství i legrace,“ popisuje dramaturgyně Daniela Jirmanová.

Scénář napsal Marek Pivovar na základě rozšířeného námětu režiséra Pavla Gejguše. Loutky a scénu navrhla Iva Bartošová. Využila jak plast, především plastové lahve, tak přírodní materiály. Hudbu k inscenaci složil Tomáš Rossi. O dramaturgii se postarala Daniela Jirmanová a Marek Pivovar. Inscenace je kompletně loutková a loutky vodí Aneta Červená, Marian Mazur, Karel Růžička, Petr Sedláček a Lenka Sedláčková.

Klára Šebestová, 13. 2. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.