Loutkar.online
Divadlo v Dlouhé, Festival 13+Foto: Divadlo v Dlouhé

Festival 13+ v Divadle v Dlouhé

Desátý ročník nesoutěžní přehlídky pro mladé publikum Festival 13+ se koná v Divadle v Dlouhé od 6. do 11. února 2019 a nejen teenagerům nabízí devět představení.

Většinu zahrají mimopražská profesionální divadla, která se na tvorbu pro tuto specifickou věkovou kategorii zaměřují, pouze zahájení a zakončení festivalu připadne Divadlu v Dlouhé.

Témata festivalových inscenací jsou letos dosti temná, vyprávějí o křehkosti a nesamozřejmosti svobody a demokracie, svůdnosti manipulace a také o všudypřítomných rizicích současného života v kyberprostoru. To vše ve zpracování čitelném a sdělném pro mladé publikum od třinácti let výše, ať už je námět ryze současný, jako u většiny titulů, anebo se vztahuje k nedávné minulosti (Alfa farma) či naopak dystopické budoucnosti (451 stupňů Fahrenheita). Divadlo v Dlouhé uvede na festivalu svou novinku Romeo, Julie a tma, a také jednorázový divadelně komponovaný debatní večer Dlouhá cesta ke svobodě I na téma „Proč nám chybí Václav Havel?“ Celý festival budou opět reflektovat studenti Divadelní vědy FF UK Divědové na svém blogu a také souhrnně v pořadu Českého rozhlasu Vltava Divadlo: Reflexe!

Autorem výtvarného doprovodu letošního festivalu je Petr Sychra, jehož kresby se budou postupně objevovat na Facebooku Divadla v Dlouhé.

Festival 13+ pořádá Divadlo v Dlouhé za přispění svého zřizovatele hl. m. Prahy a s podporou Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury. Všechna festivalová představení se zaměřují na publikum v teenagerovském věku, což je v domácí divadelně-festivalové nabídce zcela výjimečné. Výjimečné je i festivalové vstupné pro studenty 100 Kč. Hraje se dopoledne pro školy, v podvečer a večer pro veřejnost a Klub mladých diváků. Po každém dopoledním představení následuje beseda s tvůrčím týmem.

Program festivalu

St 6. 2. 10.00 Divadlo Alfa, Plzeň

Tomsa Legierski a kolektiv Alfa farma / režie Tomsa Legierski

Do skutečného příběhu, jakých se v 50. letech na československém venkově odehrály tisíce, aplikovali tvůrci svět bajky George Orwella Farma zvířat, odhalující mechanismy plíživého vzniku diktátorských systémů. Divadelní prostředky zvýrazňují alegoričnost a současně sílu takového sdělení.

St 6. 2. 19.00 Divadlo v Dlouhé

Dlouhá cesta ke svobodě I – Proč nám chybí Václav Havel? / režie SKUTR

Divadelně komponovaný diskuzní večer odrážející se od osobnosti Václava Havla k dnešním aktuálním společensko-kulturním tématům, prokládaná písněmi a úryvky textů Václava Havla. To vše v podání moderátora večera a jeho hostů. Divadlo v Dlouhé opět jinak. Intimně. Pospolu. V rozpravě. Zkrátka na úrovni sametově.

Čt 7. 2. 10.00 Městské divadlo v Mostě

Jan Braren – Can Fischer Homevideo / režie Adam Doležal  

Jak mohou sociální média a kyberšikana změnit normální život člověka a obrátit ho vzhůru nohama? 
Hra pro mládež, její rodiče a všechny dospělé diváky. Nikdy nevíte, kdy se s podobnými problémy můžete setkat ve vlastním životě…

Čt 7. 2. 19.00 Činoherní studio Ústí nad Labem

Ray Bradbury 451 stupňů Fahrenheita / režie Adam Svozil a Kristýna Kosová

V nepříliš vzdálené budoucnosti požárníci ohně zakládají, namísto aby je hasili. Poslední knihy a s nimi i myšlenky minulosti se za příslušné teploty mění v popel a mladí manželé Montagovi si už nepamatují, že by to kdy bylo jinak. Vědí však, že v tomto krásném novém světě je společnost stabilní a lidé konečně šťastní. I když ta válka, ta asi bude.


Pá 8. 2. 10.00 Divadlo rozmanitostí, Most

Jiří Ondra Bez keců a bez autorit / režie Jiří Ondra

Autorská inscenace na motivy legendárního románu J. D. Salingera Kdo chytá v žitě, volně inspirovaná také sérií několika dalších literárních i filmových teenage manifestů. Divoká jízda mladého rebela napříč denním i nočním městem. Bez občanky, bez cenzury, bez keců a bez autorit!

Pá 8. 2. 19.00 Divadlo Polárka, Brno

Marilyn Mattei Vnitřní nepřítel / režie Filip Nuckolls 

Současná francouzská hra o nebezpečí silných vůdců a násilných ideologií, a o nepříteli, který je spíš uvnitř nás samotných než někde daleko venku. Hra o tom, jak je těžké dospívat ve světě, ve kterém se člověku nechce doopravdy žít. O světě, ve kterém lidé sedí v kancelářích a zapomínají, kým doopravdy jsou. O vzpouře kluka, který nechtěl zapomenout, kým je.


So 9. 2. 19.00 Divadlo Petra Bezruče, Ostrava

Braňo Holiček a kol. #nejsemrasista_ale / režie Braňo Holiček

příspěvek do diskuse nejen virtuální / sociální bubliny / asociální diskuse / právo na názor má každý / právo na strach taky / kde se vzala nenávist?/ #vstupte_do_diskuse / #vas_nazor_nas_zajima

Ne 10. 2. 17.00 a Po 11. 2. 10.00 Divadlo v Dlouhé

Jan Otčenášek Romeo, Julie a tma / režie Hana Burešová

Tragický příběh lásky studenta a židovské dívky v temné atmosféře Prahy za heydrichiády. Divadelní zpracování stejnojmenné slavné novely.

Karola Štěpánová, 7. 2. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.