Loutkar.online

Erik 2018

V poslední den Přeletu a po posledním představení došlo již tradičně na sčítání anketních hlasů a vyhlášení ceny Českého střediska UNIMA Erik (uděluje se od roku 1997).

V celkové programové skladbě byly vzhledem k neobvyklé večerní hodině (vyhlašování bylo oproti minulým letům až po 20. hodině) obavy z malé účasti na tomto slavnostním ceremoniálu, ale všechno dobře dopadlo. Byly zde nejen domácí, ale i zahraniční hosté, ale opět jsme museli vysvětlovat, že nejde o cenu festivalu, ale že je Přelet jednou z příležitostí vidět či si připomenout během dvou a půl dne něco ze zajímavých loutkářských produkcí uplynulého roku. To, že se na vyhlášení už většinou nedostanou aspoň reprezentanti na Přeletu zúčastněných inscenací, už po zkušenostech s profesionálními i amatérskými přehlídkami a festivaly, nepřekvapí, ale určitě by stálo za to udělat pro Erika a jeho předání nějakou speciální příležitost. Ale už léta je otázkou kdy. A kde. Přelet, spolupořádaný právě českým střediskem UNIMA, se zatím jeví jako nejlepší možnost.

Hlasování o cenu Erik se letos zúčastnilo celkem 16 (z 30 oslovených) odborníků a kritiků sledujících současné české loutkové divadlo, výzvou do budoucna stále zůstává důrazný apel na jejich včasné odpovědi a doplněný seznam oslovených. Hlasování podléhá spravedlivému sčítání počtu bodů, které se také řídí pořadím, ve kterých hlasující jednotlivé inscenace na 1.–3. místě uvedli (nemusí hlasovat na všech pozicích).

Vítěznou inscenací se stal Bílý tesák královehradeckého Divadla DRAK, na druhém místě se umístil iOtesánek pražského nezávislého Divadla b a na třetím místě byl Šťastný princ MajTO ZUŠ Petra Ebena Žamberk. S větší bodovou ztrátou pak uspěly inscenace Moment (Studio DAMÚZA), Medová královna (DRAK) a Žluté, modrá, zelený (Naivní divadlo Liberec) a Deadtown (Divadlo bratří Formanů).

Erik 2018

On the last day of the Přelet nad loutkářským hnízdem festival, after the last show, the votes were tallied and the Czech UNIMA Chapter announced the name of the new winner of the ERIK, a prize awarded since 1997. A report by the chairwoman of the Czech chapter of UNIMA, Nina Malíková. The winner was Bílý tesák by DRAK Theatre Hradec Králové followed by iOtesánek of independent Prague Divadlo b and Šťastný princ by the amateur group MajTO ZUŠ Petra Ebena Žamberk.

[tento článek vyšel tiskem v čísle 4/2018]

Nina Malíková, 1. 1. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.