Loutkar.online

Festival VILOmeniny 2018 – Z VILY do vesmíru a ještě dál!

VILA Štvanice a nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten chystají na víkend 9. – 11. listopadu VILOmeniny, čtvrtý ročník ostrovního festivalu pro malé, větší i velké diváky plný divadla a hudby.

Třídenní program nabízí výběr inscenací pro děti i celou rodinu v podání domácího souboru Geisslers Hofcomoedianten a hostů: Malého divadla z Českých Budějovic, Divadla rozmanitostí z Mostu, Divadla Polárka z Brna a studentů Katedry alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Pro malé diváky jsou připraveny také dva koncerty kapel Ekopela a Nedloubej se v nose, workshopy a VILAmovánky – interaktivní bojovka po VILE, tentokrát na téma vesmír.

Festival VILOmeniny je otevřený dětem jakéhokoli věku. Brněnské Divadlo Polárka přiveze inscenaci Jiřího Jelínka Pohádky 1000+1 noci pro děti od tří let, inscenace O Plaváčkovi Jiřího Ondry z Divadla rozmanitostí Most je pro děti od předškolního věku, pilířem programu je inscenace Petra Haška Lajka vzhůru letí pro děti od deseti let. „Již od prvního ročníku uvádíme na festivalu zejména inscenace našich spřátelených mimopražských divadel pro děti a mládež, protože například do Brna si na představení zajede málokterá rodina. Samotné téma festivalu – což je vesmír – se letos odvíjí od inscenace budějovického Malého divadla Lajka vzhůru letí, která je výjimečná mimo jiné tím, že pojednává velmi vážné téma komunistické ideologie a diktatury a to formou dětem sice přístupnou, ale rozhodně ne zlehčující.“, říká dramaturgyně festivalu Helena Koblischková.

Festival je specifický i díky takzvaným VILAmovánkám, které každý rok vymýšlí scénografka Jitka Nejedlá ve spolupráci s dalšími výtvarnicemi. „VILAmovánky jsou interaktivní výtvarné objekty rozmístěné po VILE Štvanice, které poodhalí dětem taje vesmíru. Jejich úkolem je nejen děti seznámit s planetami, hvězdami či kokpitem vesmírné rakety, ale zároveň mají v dětech probouzet fantazii a tvořivost skrze umění. Nechceme, aby to byly běžné ’hračky’, ale aby jejich funkce byly pro děti překvapivé. VILAmovánky jsou takovou nadstavbou festivalu, díky nim vzniká VILE prostor, kde děti stráví čas spolu se svými rodiči a užijí si to.“, říká Jitka Nejedlá.

Třídenní „kinderparty“, kde jsou všechny VILOmeniny dovoleny, doplňují úspěšné výtvarné workshopy s výtvarnicí Hanou Šromovou, která při jejich koncepci vychází z témat festivalových představení. Nebude chybět ani hudební program. Festival v pátek zahájí koncert hudebně-divadelní eko-úderky Ekopela a zakončí jej pravidelný host festivalu – kapela Nedloubej se v nose složená ze souboru Divadla rozmanitostí Most.

Nicola Škvarová, 24. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.