Loutkar.online
Studio Damúza OtěstánekFoto: Studio Damúza

Otěstánek aneb příběh nejen o těstu

Typický Erbenův pohádkový příběh o Otesánkovi, který slupl mamku s taťkou, upravilo Studio Damúza poněkud netradičním způsobem, a to na hru o těstu a s těstem.

Ve stísněném neútulném, přeplněném a pro dětské publikum nevhodném prostoru Crossclubu nechyběly všelijaké propriety určené k pečení, a tak samotná scéna působila spíše jako studio určené k natáčení kulinářské show. Avšak všechny tyto rekvizity později našly své uplatnění. Na scéně se postupně objevovala různá zvířata jako kráva sestavená z válečku, slepice z metličky, ptáček ze samotných kleští či pes Bobina vytvořený z formy na těsto a vařečky. Tato „kuchyňská“ zvířátka tak postupně padala do Otěstánkova břicha, tedy do velké mísy, ve které se nacházel malý postupně se zvětšující kousek těsta, jenž nakonec snědl i samotného tatínka a přeměnil se tak na velký a mocný pecen chleba.

Inscenace, která je rozdělena do pěti dějových kapitol, se vedle klasického pohádkového příběhu pokusila přiblížit dětskému divákovi na příkladě kynoucího těsta také analogii vývoje miminka. Nechyběl ultrazvuk vyrobený z metličky a trychtýře, který si mohly vyzkoušet i samy děti, či postupně se zvětšující plod (těsto) dozrávající skrze upečení v mikrovlnné troubě.

Celkově ale v inscenaci absentovala dynamika, a tak místy byla zbytečně zdlouhavá a určitou hravost vystřídala spíše unylost. I přesto však pomocí slovních hříček a metafor inscenace svou kontaktností živě komunikovala nejen s dětským divákem – a někdy i díky až příliš černému humoru (například píseň: „Maminka se pro tebe rozkrájí, táta tu je pro tebe vařenej, pečenej“, při které dochází k postupnému spořádání tatínka a následné vyplivnutí jeho bot ven z mísy). Ať už šlo o komunikaci s negativním (pláč) či pozitivním (smích) dopadem.

Studio Damúza: Otěstánek

Koncept, režie: Adam Krátký, Dorota Krátká, Lenka Huláková

Dramaturgie: Lenka Huláková

Psáno z reprízy: 21. 10. 2018

Kristýna Kozlová, 22. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.