Loutkar.online

Polárka se s první premiérou vydává do Indie

Divadlo Polárka uvede v sobotu 20. října první premiéru sezóny, věnovanou hrdinům a hrdinství.

Bude jí adaptace novely Hermanna Hesseho Siddhártha, příběh indického mladíka, který se vydává na dobrodružnou cestu k nalezení svého vlastního já. Inscenace v režii Hany Mikoláškové je určená divákům od devíti let.

 

Hesseho novela o Siddhárthovi je jedním z nejslavnějších evropských oken do indické kultury a filozofie. V podání Divadla Polárka jde však také o dobrodružnou cestu, kterou svým způsobem podstupuje každý z nás: „Každý by chtěl být šťastný. Myslím skutečně šťastný. Poznat svět, sám sebe a své místo v něm. Ať je mu devět nebo padesát, ať žije 
v Indii nebo v Brně,“ říká režisérka a autorka dramatizace Hana Mikolášková. „Siddhártha 
v podání Tomáše Sukupa potkává a opouští své duchovní učitele, aby moudrost a smíření nalezl sám u sebe,“ doplňuje dramaturg inscenace Jan Cimr.

 

Podstatnou roli v inscenaci bude hrát také hudba. Jejím autorem je Jan Kyncl, hudebník 
a muzikoterapeut, který studoval hudbu přímo v Indii. Na nahrávkách se podílel také Uday Ramdas, hráč na tabla, tradiční indický bicí nástroj. Tradiční indické nástroje – tibetská mísa, čimta nebo bambusová flétna – se objeví také v rukou herců Divadla Polárka. Pro školy nabízí Polárka i workshop, kde si mohou žáci hru na nástroje sami vyzkoušet.

 

Scénograf David Janošek vytvořil pro inscenaci vzdušný prostor mezi řadami zavěšených bambusových tyčí, které se díky světelným kouzlům mohou stát stejně tak krajinou u řeky jako rušným indickým městem. Významným výtvarným prvkem jsou také kostýmy Kataríny Chválové, vycházející z tradičních indických oděvů. Choreografie inspirované jógou, tai-či a dalšími bojovými uměními vytvořila Hana Achilles – stejně tak se v nich ale promítá i vliv jejího rodného Moravského Slovácka.

Natálie Pelcová, 19. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.