Loutkar.online
Divadlo Minor Toodle NoodleFoto: Divadlo Minor

Divadlo Minor uvedlo novou inscenaci Toodle-noodle

Divadlo Minor uvedlo v neděli 7. října 2018 první premiéru sezóny. Režisér Jiří Adámek se ve své tentokrát loutkové inscenaci Toodle-noodle nechal inspirovat anglickou nonsensovou poezií a obdobím viktoriánské Anglie.

Přestože se hraje v anglickém jazyce, jeho znalost není pro porozumění nutná – představení totiž pracuje se zvukomalebností angličtiny a snaží se ji tak přiblížit dětem netradiční, zábavnou formou.

Jiří Adámek patří k největším minorským experimentátorům. Jeho poslední inscenace Libozvuky je i přes své abstraktní pojetí diváky velmi oblíbená a získala dokonce Cenu divadelní kritiky za hudbu skladatele Marka Doubravy, který spolupracuje s Adámkem i tentokrát. V Toodle-noodle rozehrávají herci absurdní mikropříběhy točící se kolem známého anglického rituálu – pití čaje o páté. Kostýmy a výprava scénografky Natálie Rajnišové jsou kromě samotného viktoriánského období inspirovány dobovými hračkami – především domečky pro panenky. Významnou úlohu hraje také světelný design, jehož autorem je Jan Komárek.

Text inscenace vychází z mnoha pramenů. Právě za vlády královny Viktorie tvořili nejslavnější angliční nonsensoví autoři – Lewis Carroll napsal Alenku v říši divů a Edward Lear bavil společnost svými limerikami. Dalším inspiračním zdrojem byla tzv. nursery rhyme neboli anglická poezie pro nejmenší, která má v Anglii dlouhou tradici a ukazuje anglický jazyk v podobě, jakou neznáme. „Ačkoli úžasných jazykových zdrojů jsme nalezli spoustu, nakonec zvítězila touha po srozumitelnosti. Chceme, aby představení všichni rozuměli, i když anglicky neumí,“ říká dramaturgyně inscenace Petra Zichová.

Josef Horák, 10. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.