Loutkar.online
Divadlo DRAK FaustFoto: Divadlo DRAK

OSLAVY 60. VÝROČÍ DIVADLA DRAK VYVRCHOLÍ VE SPOLEČNOSTI VÝZNAMNÝCH DIVADELNÍCH OSOBNOSTÍ HISTORIE I SOUČASNOSTI

Rok 2018 je pro Divadlo DRAK rokem velmi významným, slaví 60. výročí.

Během celého roku se prezentovalo programem, kterým zavzpomínalo nejen na svou slavnou minulost, ale také ukázalo svoji současnou tvář a budoucí směřování. „Vyvrcholením oslav tohoto jubilea bude komponovaný večer Fenomén DRAK, naplánovaný na 20.9.2018.

Divadlo DRAK bude tento den slavit se svými diváky, přáteli, kolegy a divadelními tvůrci historie i současnosti. Velké setkání, jak na jevišti tak v hledišti divadla, bude věnováno významným momentům a osobnostem, které tuto scénu uplynulých šedesát sezón formovaly. Mezi gratulanty nebudou chybět například naši kolegové z Naivního divadla Liberec, Divadla Alfa, Divadla Minor, souboru Buchty a loutky, Divadla Piki a další.“ zve na mimořádný večer ředitelka Divadla DRAK Eliška Finková.

Program zahájí slavnostní premiéra sestřihu sedmidílného dokumentu České televize DRAK, kterého netřeba se bát v režii Aleše Kisila, součástí večera bude také křest netradiční Kočovné výstavy, mapující historii i současnost DRAKu. Finále večera pak proběhne v novém divadelním šapitó.

Jedním ze zajímavých počinů, kterým se divadlo může pochlubit, je červnová vernisáž výstavy Terezy Venclové Nonperfektně od Matasa„. Tato výstava je vzpomínkou přátel, studentů nebo spolupracovníků na osobnost českého a světového divadelního výtvarníka, pedagoga, ale především dlouholetého kmenového scénografa Divadla DRAK, Petra Matáska. Výstavu mohou zájemci shlédnout v prostorách Labyrintu do konce roku 2018.

Divadlo DRAK FaustFoto: Divadlo DRAK

Své jubileum slaví Divadlo DRAK po celý rok 2018. “Máme za sebou dvě velmi úspěšné premiéry. Inscenace Bílý tesák vznikla na motivy dobrodružného románu Jacka Londona a svým sugestivním a syrovým pojetím spolu s unikátní vizuální formou vyprávění příběhu malého vlka nenechala nikoho chladným. Tvůrci Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček a Antonín Šilar za koncept této technicky náročné a inovativní inscenace získali Cenu festivalu Skupova Plzeň. Inscenace byla oceněna také na festivalu Dítě v Dlouhé,„ uvedla umělecká ředitelka Divadla DRAK Dominika Špalková.

K šedesátému výročí pak DRAK nadělil publiku i sobě inscenaci Faust. Jedinečný autorský projekt v netradičním prostředí měl premiéru v průběhu festivalu Divadla evropských regionů a setkal se s nemalým ohlasem jak u diváků tak kritiky.

Divadlo se v roce 2018 prezentovalo nejen doma, ale i ve Velké Británii. V lednu navštívila umělecká ředitelka Dominika Špalková spolu s dramaturgem Tomášem Jarkovským Royal Central School of Speech and Drama v Londýně. Školu, která vyučuje jako jediná ve Velké Británii obor loutkové divadlo. “Divadlo DRAK bylo pozváno na univerzitu s přednáškou na téma Vývoj vztahu herce a loutky v Divadle DRAK. Doufáme, že naše prezentace přispěla k rozšíření mezinárodní povědomí o českém loutkovém divadle v zahraničí a k šíření pozitivní zprávy o kulturním významu České republiky," řekla k projektu umělecká ředitelka divadla, Dominika Špalková.

Fenoménem DRAK oslavy ještě nekončí. Poslední z plánovaných akcí je neformální zakončení oslav DRAKovská zabijačka a tancovačka, která proběhne 7. prosince, kdy se Divadlo DRAK s jubilejním rokem rozloučí a vydá se vstříc jednašedesátým narozeninám.

Martina Marková, 20. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.