Loutkar.online

FESTIVAL VE VĚZNICI

Divadlo Líšeň pořádá třetím rokem festival ve věznici na Cejlu, barokním objektu neblaze proslulém v obou totalitách minulého století.

Představí se zde program rezonující s historií a odkazem tohoto místa. Cílem festivalu je zviditelnit historicky významné místo, kterým věznice je, a otevřít témata života v totalitě (oproti životu svobodné společnosti) i proměn politické kultury v naší zemi. Záměrem je také prostřednictvím festivalu poskytnout prostor pro uvažování o svobodě, o tom, jak ji rozvíjet a jak čelit útokům, které ji relativizují a ohrožují.

Významným divadelním hostem festivalu bude mezinárodně oceňovaná česká skupina fyzického a alternativního divadla Spitfire Company. Inscenace Antiwords, kterou zde uvede, je ovlivněna dílem Václava Havla, především hrou Audience. Inscenace byla uvedena už na třech kontinentech a sklidila úspěch např. ve Washingtonu, New Yorku, Pekingu, Soulu, Busanu, Milanu, Oslu, Krakově, Florencii, Berlíně, Londýně a Edinburgu. Získala také řadu nominací a ocenění na našich i zahraničních festivalech.

Představí se také site specific inscenace Tvůj Jan Divadla Odjinud. Divadelní koláž je inspirovaná osudem a texty básníka Jana Zahradníčka, který byl na Cejlu vězněn. Z repertoáru Divadla Líšeň nabídne festival inscenaci Hygiena krve, která zpracovává výtvarně originálním jazykem téma holocaustu, současného neonacismu a zamýšlí se nad hodnotou lidského života obecně (Cena za „scénografii, nápadité užití a animaci objektů“ na festivalu Skupova Plzeň) a také nejnovější inscenaci inspirovanou buddhistickými texty Spoutaný trávou.

Divadlo Líšeň Hygiena krveFoto: Divadlo Líšeň

Mezi hudebními hosty se objeví dvě osobnosti, jejichž životy byly poznamenány komunistickou totalitou – nejoriginálnější česká kytarista a písničkářka Dagmar Voňková, a zpívající evangelický farář Sváťa Krásek se skupinou Svatopluk. Díky spolupráci s Ensemble Opera Diversa, který v prostorách věznice již několikrát koncertoval, bude možné během festivalu navštívit i akci s názvem Hudební inventura 2018. Koncert, na kterém se souborem vystoupí Iva Bittová a Žaneta Vítová, povede dirigentka Gabriela Tardonová.

Festival se chce věnovat minulosti i současnosti. V programu tak bude mít místo procházka po brněnských lokalitách spojených s životem v komunistické totalitě, prohlídka věznice a popraviště s výkladem (členové sdružení paměť Luděk Navara a Miroslav Kasáček). Naplánovaná je i beseda s Milanem Uhdem, Tomášem Hradílkem a dalšími o proměně politického stylu od devadesátých let do současnosti a prezentace návrhu rekonstrukce věznice (Kreativní centrum představí architekt David Mikulášek).

Program doplní čtyři výstavy: soubor fotografií Víta Mádra STOPY, inspirovaných životy ve věznici na Cejlu, dokumenty o zde vězněných osobnostech s názvem Tváře Cejlu a školní pilotní projekt I mezi námi žijí hrdinové.

Kateřina Slámová Bartošová, 13. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.