Loutkar.online

Divadlo DRAK vstupuje do nové sezóny

Nová divadelní sezóna v Divadle DRAK přinese autorské inscenace pro dětské, dospívající i dospělé publikum.

Na sezónu 2018/2019 Divadlo DRAK připravuje celkem tři premiéry vlastního souboru.

První premiéra sezóny bude z dílny kmenového tvůrčího tandemu Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka. Autorská sci-fi inscenace Mimoň vypráví příběh jedince s Aspergerovým syndromem a je určena divákům od 6 let.

V únoru se hradeckému publiku představí poprvé v roli režiséra scénograf Kamil Bělohlávek, který připravuje spolu s dramaturgem Tomášem Jarkovským pro nejmenší publikum autorskou inscenaci na motivy klasického pohádkového příběhu O zlaté rybce, která výměnou za svobodu dokáže plnit přání, a pošetilosti těch, kteří neví, co by si tak ještě mohli přát.

V dubnu pak uvedeme pro náctileté diváky na studiové scéně inscenaci inspirovanou dílem Jacka Kerouacka v režii Jakuba Vašíčka. Inscenace zpracovává téma cesty za svobodou a navazuje na dramaturgickou linii dobrodružných příběhů, ze které vzešly například inscenace Amundsen kontra Scott či Bílý tesák.

Na konci sezóny bude zahájeno zkoušení inscenace Zeď k příležitosti výročí třiceti let od Sametové revoluce. Inscenace v režii režisérky, choreografky a tanečnice Miřenky Čechové a umělecké ředitelky Divadla DRAK Dominiky Špalkové na motivy knihy slavného českého výtvarníka a spisovatele Petra Síse malým čtenářům přiblíží dobu komunismu, jak za „železnou oponou“ v Československu žili, pracovali a snili obyčejní lidé. Premiéra proběhne v září 2019.

Po celý rok 2018 slaví Divadlo DRAK své šedesáté výročí a na začátku sezóny 2018/19 oslavy vyvrcholí v podobě mimořádné pokračování cyklu komponovaných vzpomínkových večerů pod názvem Fenomén DRAK. Popřát k jubileu Divadlu DRAK přijedou kolegové z Naivního divadla Liberec, Divadla Alfa, Divadla Minor, soubor Buchty a loutky a další.  Součástí večera bude předpremiéra části dokumentu České televize DRAK, kterého netřeba se bát v režii Aleše Kisila. V prosinci se pak s jubilejním rokem rozloučíme neformální DRAKovskou tancovačkou a zabijačkou.

Pokračovat budeme také ve spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU formou studentských rezidencí a již tradičně se v Divadle DRAK uskuteční po osmé Mezinárodním setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum.

Divadlo DRAK FaustFoto: Divadlo DRAK

S Katedrou výchovné dramatiky DAMU spolupracuje Divadlo DRAK druhým rokem na pilotním programu Klinika, jehož cílem je postupně vybudovat a kriticky ověřit nový typ školního pracoviště, které je inspirováno klinickými pracovišti, lékařskými či pedagogickými. Experimentální „klinické“ pracoviště umožňuje propojit výuku a tvorbu v rámci školy s reálnou divadelní praxí v Divadle DRAK, a to prostřednictvím animovaných pobytů pod vedením zkušených a uznávaných odborníků a profesionálů.

Až do začátku října mohou návštěvníci shlédnout a zapojit se do výstavy od tvůrců časopisu RAKETA, navštívit naší stálici – interaktivní Dračí laboratoř nebo se vydat do útrob bludiště, kde se mimo loutek do konce roku 2018 nachází také výstava Terezy Venclové Nonperfektně vod Matasa, intimní portrét dlouhodobého spolupracovníka Divadla DRAK scénografa Petra Matáska očima jeho přátel, spolupracovníků a žáků.

V říjnu budeme také slavit výročí 100 let republiky, v Labyrintu chystáme workshopy pro školy, připomínající toto jubileum. Také 17. listopadu se Divadlo DRAK zapojí do Noci divadel a v tento výjimečný večer budou mít návštěvníci jedinečnou možnost nahlédnout do míst, kam normálně divák nemůže, nebo dokonce nesmí. 25. listopadu diváky čeká Dračtení, odpoledne v Labyrintu Divadla DRAK plné dětských knížek. Vedle veletrhu dětských knih připravujeme dílny, tvůrčí atrakce a čtení vybraných titulů v podání herců Divadla DRAK.

V lednu se pak do muzea vrátí v novém kurátorském konceptu expozice loutek ze slavných dračích inscenací.

Barbora Kalinová, 12. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.