Loutkar.online
Divadlo Polárka Polárkový dort 2018Foto: Divadlo Polárka

Nová sezóna Polárky je věnovaná hrdinům

Brněnské divadlo pro děti a mládež Polárka, které zřizuje městská část Brno-střed, vstupuje již do jednadvacáté sezóny. Sezónu otevře třídenní festival Polárkový dort, na jehož třetím ročníku o víkendu 21.-23. září herečky a herci divadla představí všechny novinky uplynulé sezóny i celou řadu hostů.

Úplný název nové sezóny zní Hrdinství – no, jak to kdo vezme. Citát večerníčkových Medvědů od Kolína tak evokuje nejen jasné a přímočaré odvážné činy, ale také nelehké hledání skutečného hrdinství. „To se samozřejmě projeví především v dramaturgii pro dospívající publikum, pro které chystáme autorskou hru Simony Petrů s názvem Ve jménu republiky, věnovanou třetímu odboji proti komunistické totalitě,“ uvádí umělecký šéf Polárky Jan Cimr.

Kromě tohoto titulu připravuje Polárka novinky také pro všechny věkové skupiny dětí. Úplně nejmenším je určena inscenace Co šeptají stromy, kterou připravuje stejný tým jako úspěšné batolecí divadlo Jak dělá ryba?. Režisérka Zoja Mikotová chystá interaktivní pohádku Jak děti zachránily motýly, inspirovanou africkými příběhy a určenou pro děti od tří let. Děti od šesti let se mohou těšit na klasiku, rudého gentlemana Vinnetoua přivede na jeviště Polárky Jiří Jelínek. A ještě během podzimu vzniknou hned dvě inscenace pro diváky od devíti let, a to Siddhártha Hermanna Hesse, příběh indického mladíka hledajícího životní naplnění v režii Hany Mikoláškové, a volná adaptace románu Williama Goldinga Dědicové, pojednávající o posledních přežívajících neandrtálcích a jejich střetu s moderním člověkem. V tomto případě se režie ujme J. A. Pitínský.

Ještě před prvními premiérami však Polárku čeká velkolepá rekapitulace. Na svém festivalu uvede za tři dny všechny premiéry uplynulé sezóny, bylo jich celkem osm, takže na své si přijdou diváci každého věku. Pro děti to budou třeba Pohádky 1000+1 noci v režii Jiřího Jelínka, dobrodružná pohádka Tamtadarova dobrodružství nebo František z kaštanu, Anežka ze slunečnic podle knihy básníka Radka Malého. Naopak dospívajícím a dospělým je určena inscenace Prezidenti, která konfrontuje naše někdejší hlavy státu ve fiktivní předvolební kampani, či francouzská hra Vnitřní nepřítel v režii Filipa Nuckollse, v níž se na pozadí hrozby Islámského státu odhaluje téma manipulace a nebezpečná přitažlivost tzv. silných vůdců.

To však tentokrát zdaleka nebude všechno: pro letošní ročník festivalu Polárkový dort přibude také druhá scéna v Björnsonově sadu. Vyroste zde šapitó, do kterého Polárka pozvala své hosty, divadla v Brně příliš nevídaná, se kterými je tak jedinečná příležitost se seznámit. A je skutečně o co stát, přijedou mistři barokního divadla Geisslers Hofcomoedianten se svým Krabatem, loutkové divadlo Toy Machine, pražské Studio Damúza s pohádkou Z tajného deníku Smolíčka Pé a další. Nebudou chybět ani koncerty pro děti i rodiče – Golden Delicious, Polaris a Bombarďák.

A jako každý rok budou celým víkendem provázet divadelní dílny pro děti, spojené tentokrát s hrdinstvím a hrdiny, kterým bude věnována právě začínající sezóna.

Kompletní program festivalu naleznete na webových stránkách Divadla Polárka.

Natálie Pelcová, 12. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.