Loutkar.online

DRAK SI PŘIPOMENE KOČOVNÉ KOŘENY, PREMIÉRU FAUSTA UVEDE V ŠAPITÓ

Divadlo DRAK zakončuje divadelní sezónu na festivalu Divadlo evropských regionů, kde v sobotu 23. června 2018 uvede premiéru inscenace Faust.

Představení, vycházející z rekonstruovaného textu legendárního loutkáře Matěje Kopeckého, vrací soubor ke kočovným kořenům loutkářství. Příběh učence, který upsal duši ďáblu, aby na tomto světě konečně dosáhla spokojenosti, bude soubor v režii Jakuba Vašíčka a dramaturgii Tomáše Jarkovského uvádět ve vlastním divadelním šapitó.

Letošní ukončení divadelní sezóny se ponese v slavnostním duchu oslav 60. výročí divadla. Inscenace Faust nebyla pro tuto příležitost vybrána náhodou. Faustovské téma je s loutkovým divadlem neodmyslitelně spjato a právě text obrozeneckého loutkáře Matěje Kopeckého (1775–1847) se stal východiskem pro inscenaci Divadla DRAK. To se vrací po mnoha letech ke klasickým dřevěným marionetám (naposledy byly používané v představení Josefa Krofty Medardo a Pamela) a v souladu s Kopeckého tradicí nebudou chybět oblíbené postavy Kašpárka a čertů. Nebylo by to ovšem Divadlo DRAK, aby pouze zůstalo u klasické předlohy. V inscenaci na hranici vážného i nevážného půjde především o divadlo, ať už to na jevišti, tak i to, co není za divadelním řemeslem běžně vidět. „Řekli jsme si, že divadlo by mělo své výročí oslavit v první řadě zase divadlem. Když jsme pak hledali vhodné téma, Faust se nabídnul skoro sám. Jednak snad není námětu více spjatého s loutkovým divadlem, navíc v DRAKu je toto sepjetí podtrženo i osobními vazbami na klan Kopeckých – vždyť vnuk Matěje Kopeckého tu Fausta také hrál, ale v neposlední řadě nás zaujalo, jak moc souvisí faustovský námět s divadlem samotným. Upsání se divadlu se Faustově rozhodnutí přece tolik podobá! Rozhodnete-li se věnovat v životě právě divadlu, získáte mnohé – spoustu nezapomenutelných zážitků, potěšení z tvorby, pocit účasti na něčem povznášejícím, občas i trochu slávy. Za to všechno je ale třeba zaplatit daň. A divadlo je pomíjivé stejně jako lidský život, po Faustovi zbude jen díra ve stropě, po divadle nezůstane víc než pár fotografií, dobových záznamů a vzpomínek,“ prozrazuje o inscenaci dramaturg Tomáš Jarkovský.

Na rozdíl od Kopeckého verze, kterou na svých divadelních štacích Kopecký také celou sám odehrál, je v drakovském představení zapojen v tuto chvíli patnáctičlenný herecký soubor. „Fausta lidových loutkářů lze chápat jako obdobu lidové písně. A lidovou písničku lze taky zahrát buď pietně, ve snaze reprodukovat ji co nejpřesněji tak, jak se domníváme, že asi mohla znít, nebo ji vzít jako materiál, inspirovat se jí při tvorbě soudobého díla, které se ale hrdě hlásí ke svým kořenům. Můžete být zkrátka buď Šuláková, nebo Pavlica. Obě cesty mají svou platnost a hodnotu, my jsme se však rozhodli pokusit se o tu druhou,“ prozradil ke svému pojetí hry režisér Jakub Vašíček.

V představení nebude chybět kapela a andělský chór, pro něž napsal hudbu Daniel Čámský, který je v DRAKu již podepsán pod hudbu k inscenacím Vyšla hvězda nad Betlémem a Bílý Tesák. Do hlavní postavy Fausta byl obsazen nejzkušenější člen souboru, držitel ceny Thálie Jiří Vyšohlíd, v roli Mefista vystoupí Milan Žďárský, komické postavy Kašpárka a Vágnera v technicky i herecky náročných rolích ztvární Jan Popela a Václav Poul.

Na vzniku inscenace se také podíleli dva studenti legendárního výtvarníka a scénografa Petra Matáska, kterému bude mimo jiné v den premiéry věnována další společenská událost v DRAKu, a to vernisáž výstavy Nonperfektně vod Matasa. Kostýmy navrhovala výtvarnice Tereza Venclová, autorem velkoryse pojaté scény je Kamil Bělohlávek, čerstvý držitel ceny divadelní kritiky v oboru scénografie. Autorem dřevěných marionet je Jiří Bareš.

Na diváky čeká nevšední zážitek v divadelním šapitó, které divadlo za podpory Statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje k této příležitosti pořídilo. Představení bylo koncipováno přímo pro tento výjimečný prostor, vychází z něj scéna Kamila Bělohlávka, je zároveň kulisou i rekvizitou. „Inscenace proto bude uváděna pouze v šapitó a tudíž i vzhledem k meteorologickým důvodům bude jeho uvedení vždy výjimečnou událostí. Představení odehrajeme třikrát v červnu v rámci festivalu Divadlo evropských regionů, znovu šapitó postavíme v polovině září a potom nejdříve zase na jaře,“ doplňuje ředitelka Divadla DRAK Eliška Finková.

Tereza Silbernaglová, 18. 6. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.