Loutkar.online

V Hradci začíná mezinárodní setkání divadelních škol Gaudeamus Theatrum

Již sedmý ročník mezinárodního setkání divadelních škol s názvem Gaudeamus Theatrum hostí od 16. do 20. dubna 2018 hradecké Divadlo DRAK.

Letošního ročníku Gaudeamus Theatrum se zúčastní pedagogové a studenti ze čtyř divadelních vysokých škol – Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, Univerzity pro hudbu a scénické umění ve Stuttgartu, Fakulty loutkového divadla v Białystoku z Polska a z rumunské Univerzity umění v Târgu-Mureș.

Smyslem projektu je vytvořit unikátní kreativní a otevřený prostor pro vzájemné setkávání studentů, pedagogů a divadelníků. „Studenti získají možnost poznat své kolegy ze zahraničí, společně se potom účastní přednášek, workshopů a představení přímo na jevišti a v zázemí skutečného divadla – mimo akademickou půdu. Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla o.p.s. akci pořádá ve spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU, zapadá to do palety činností, kterým se divadlo věnuje. Mladí divadelníci získají kontakt s ostřílenými divadelními profesionály, toto setkání je vzájemně obohacující pro studenty, pedagogy, divadlo i hradecký kulturní prostor,“ představuje toto setkání Dominika Špalková, umělecká ředitelka Divadla DRAK.

Hlavní programovou aktivitou letošního Gaudeamus Theatrum je čtyřdenní workshop Joyfull Playfullness – hercova nekonečná intervence pod vedením dvojice lektorů Daniely Voráčkové a Vojty Švejdy. „Hravost je základním kamenem herectví – herec by schopnost hravosti neměl nikdy zapomenout, měl by ji v sobě neustále držet a rozvíjet. Držet své dítě v sobě. Zkusit přistupovat k jevištní práci jako dítě při své hře, hrát si se svým tělem, hlasem, mimikou a získaný materiál použít pro svou práci. Inspirovat se sám sebou, svým okolím a následně své okolí inspirovat…“, prozradila o náplni workshopu Daniela Voráčová. Oba lektoři během své umělecké dráhy prošli několika divadelními soubory a působili v mnoha zajímavých projektech – shodou okolností oba účinkují v inscenaci Deadtown Divadla bratří Formanů, které se v květnu představí i v Hradci Králové.

Kromě workshopu se studenti a pedagogové seznámí nejen s provozem a zázemím Divadla DRAK, jeho muzea loutek a interaktivní laboratoří, na programu mají také návštěvu představení Klicperova divadla. Pedagogy navíc čeká návštěva Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a představení na pražských divadelních scénách.

Tereza Silbernaglová, 17. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.