Loutkar.online
Divadlo Polárka František z kaštanu, Anežka ze slunečnicFoto: Divadlo Polárka

Co se musí stát na podzim, aby přišlo jaro?

Další premiéra v Divadle Polárka: na Malou scénu zavítá František z kaštanu, Anežka ze slunečnic.

I když si venku začínáme užívat jarních teplot a slunečních paprsků, v Divadle Polárka budete mít příležitost nechat se okouzlit básnickou pohádkou s nádechem podzimu. V sobotu 21. dubna se na jevišti Malé scény poprvé setkají její hrdinové – František, někdy začátkem září vyloupnutý z ježaté kaštanové slupky a Anežka, která vyrostla v semínku slunečnice. Pohádka František z kaštanu, Anežka ze slunečnic od Radka Malého – básníka, překladatele a autora knih pro děti oceněného Magnesii Literou za poezii – je určena všem divákům od tří let.

Málokdo má rád podzim. Ve městech žlutá mlha, v lese sychravo a na polích rozmoklá hlína. Právě v takovém lezavém nečase se v šípkovém keři potkají dva malí zkřehlí bezdomovci. František a Anežka, kteří se Vám představí v pohádce o dlouhém putování, svobodném životě, nenápadné lásce ale i o tom, že se asi někdy musíme rozejít, abychom se zase sešli.

„Pohádka o Františkovi z kaštanu a Anežce ze slunečnic vznikla podle knihy básníka Radka Malého. Spíš než jako příběh je možné ji číst jako “přírodní podobenství,„ jako báseň. Stejně tak její jevištní podoba má být obrazivá, básnická. Hraje se o přírodě, o jejím koloběhu, o tom, co zažíváme a cítíme na podzim, na jaře, o tom, že jinak vychází slunce v září a jinak v listopadu. A příběh Františka a Anežky je také metaforou lidského vztahu – nenápadné lásky a svobodného života, který se nemusí starat o budoucnost a spořádaný život.“ Říká režisér Jan Cimr.

Diváci prožijí příběh těchto dvou hrdinů ve velkém stanu, který se na Malé scéně promění například v krtčí noru, ve které najdou úkryt před sychravým podzimem, hvězdnou oblohu a v mnoho dalšího. Společně budou pozorovat plynutí podzimu, jednoho měsíce po druhém, a především proměny přírody, která je nádherná a fascinující, i když umí být také nemilosrdná.

František z kaštanu, Anežka ze slunečnic

autor: Radek Malý; režie: Jan Cimr; dramaturgie: Karolína Ondrová; hudba: Markéta Husková; scénografie: Kristýna Taübelová

Barbora Kocmánková, 16. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.