Loutkar.online
Divadlo Minor PinokioFoto: Divadlo Minor

Pinokio ožije v pražském Minoru

V neděli 15. dubna se na scéně divadla Minor vydá za dobrodružstvím slavný dřevěný chlapec Pinokio.

Režie a dramatizace známé pohádky Carla Collodiho se ujal Jiří Jelínek ve spolupráci se svou „dvorní“ výtvarnicí Bárou Čechovou. Na cestu bude Pinokiovi hrát živá hudba, kterou složil držitel Ceny divadelní kritiky 2015 Marek Doubrava.

Přestože je inscenace Pinokio původní Collodiho pohádkou inspirována jen volně, klasické scény jako např. zvětšování nosu se i v této verzi objeví. „Ústředním tématem je loutka, a to jak v rovině loutkoherectví a loutkářského řemesla, tak přeneseně ve smyslu vedení, ovládání či výchovy. Na rozdíl od předlohy ale neklademe takový důraz na výchovu, ale spíš na samotný vývoj dítěte, jednotlivá období, kterými v dospívání prochází, včetně období vzdoru, kdy se vzbouří a začne hledat své místo ve světě a učí se samo se sebou žít,“ uvádí režisér Jiří Jelínek. „Zároveň se na Pinokia nedíváme tak přísně. Výchova v době, kdy pohádka vznikla, znamenala, přehnaně řečeno, uděláš jednu chybu – dostaneš výprask, uděláš dvě chyby – maminka umře. Většina z tvůrců jsou rodiče, takže to vidíme trochu jinak.“ Inscenace kombinuje činohru s loutkoherectvím, nicméně velký důraz je kladen také na výtvarnou a hudební složku.

Režisér Jiří Jelínek s Minorem spolupracuje již po páté.

Pinokio

Scénář, režie a texty písní: Jiří Jelínek; dramaturgie: Iva Kopecká; výprava: Bára Čechová; hudba: Marek Doubrava; projekce: Matěj Pospíšil; hraje Ondřej Nosálek, Daniel Šváb, Valéria Daňhová, Jiří Kniha, Ivana Machalová, Petr Reif; kapela Slávek Brabec, Jan Hrovatitsch, Dalibor Mucha, Filip Nebřenský

Josef Horák, 12. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.