Loutkar.online
Ceny Thálie 2017 Bohuslav ŠulcFoto: http://www.ceny-thalie.cz

Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla převzal Bohuslav Šulc

Dlouholetý člen Divadla Spejbla a Hurvínka Bohuslav Šulc 24. března převzal cenu za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla.

Slavnostní ceremoniál předávání Cen Thálie 2017 se konal v pražském Národním divadle.

Ceny Thálie za loutkové divadlo jsou udělovány od roku 2012, kdy toto ocenění převzal Josef Krofta. V následujících letech tutéž cenu získal i Zdeněk Peřina, Blanka Josephova Luňáková, Jiří Vyšohlíd, Věra Říčařová a František Vítek. V letošním roce Kolegium pro udílení Cen Thálie mezi laureáty této prestižní ceny uvedlo i Bohuslava Šulce.

Byli to rodiče, divadelní ochotníci, kteří přivedli Bohuslava Šulce k loutkovému divadlu. První zkušenosti sbíral v loutkovém divadle Na Podolci odkud později zamířil za Josefem Skupou do Divadla Spejbla a Hurvínka. Tam byl přijat ještě jako náctiletý – v roce 1953. Už o rok později poprvé vedl loutku Hurvínka, která se stala na dlouhá léta jeho dominantou a jejíž animaci dovedl k naprostému mistrovství. Bohuslav Šulc se stal jedním z nejbližších spolupracovníků Miloše Kirchnera a v Divadle Spejbla a Hurvínka zůstal čtyřicet let. Od roku 1993 se však věnoval i vlastním loutkářským projektům.

Adéla Vondráková, 1. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.