Loutkar.online
Buchty a loutky O doktoru FaustoviFoto: Buchty a loutky

Buchty a loutky zvou na premiéru

Inscenace podle Marloweovy Tragické historie o doktoru Faustovi a starých loutkářských her s originální hudbou Jiřího Temla bude mít premiéru 4. dubna.

Nezávislé loutkové divadlo Buchty a loutky spolu s jedním z nejvýznamnějších současných českých hudebních skladatelů Jiřím Temlem a taktéž velmi známou cembalistkou Monikou Knoblochovou společně vytvořili originální hudebně – loutkovou inscenaci O Doktoru Johannesi Faustovi na. Scénář vznikl propojením Tragické historie o doktoru Faustovi slavného Shakespeareova předchůdce, alžbětince Christophera Marlowea, a dochovaných starých loutkářských her, které na faustovské téma pohlížejí zcela po svém, samozřejmě především díky starému dobrému Kašparovi.

Inscenace vznikala ve vzájemné spolupráci hudebníků a divadelníků, originální hudbu hrající stejně podstatnou roli jako divadelní složka komponoval Jiří Teml v průběhu tvorby na míru dějovým situacím a zápletkám. Do společného zkoušení se posléze připojily také známé hudebnice Hana Fleková (violoncello) a Adéla Štajnochrová (housle). Scénografie využívá tradiční staré rodinné loutkové divadlo, hraje se s originálními starými marionetami. Inscenace tak volně navazuje na dlouhodobý projekt divadla Buchty a loutky, v němž se hledají cesty k uchopení staré české loutkové tradice, a zároveň je též jedním z jejich pokusů, jak propojit vážnou hudbu a loutkové divadlo. Buchty a loutky takto dlouhodobě spolupracují se zámým hudebním uskupením Collegium Marianum, dosud vznikly úspěšné inscenace České Vánoce, a Calisto a Acis a Galathea (loutkové barokní opery).

Hudba: Jiří Teml

Dramaturgie a scénář: Kateřina Schwarzová

Režie, scénář, projekce: Vít Brukner

Marionety a nadpřirozené úkazy: Vít Brukner, Zuzana Bruknerová

Virginal: Monika Knoblochová

Housle: Adéla Štajnochrová

Violoncello: Hana Fleková

Světlo zvuk projekce: Lukáš Valiska

Projekt vznikl za podpory grantů MK ČR a HMP

Kateřina Schwarzová, 27. 3. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.