Loutkar.online
O tom co potom (Matouš Valchář)Foto: Archiv Anifilmu

Nové české animace na obzoru

Pestrou a komplexní ukázku současné české animace slibuje národní soutěž Český obzor, kterou letos obnovuje festival Anifilm (1. – 6. Května, Třeboň).

Soutěž je rozdělena do čtyř podkategorií, přičemž pilní byli zejména čeští studenti. Do výběru se jich probojovalo 28 a budou se na festivalu promítat ve dvou blocích. Šanci dostanou téměř všechny české animační školy a Český obzor tak mimo jiné nabídne jedinečné srovnání. Vedle často zastoupených škol jako je FAMU, UTB Zlín, plzeňská „Sutnarka“ či VŠUP v této kategorii bude také Ostravská univerzita, FAMO Písek či pražská Hollarka.

Do kategorie krátkých filmů bylo nominováno devět autorských počinů. Některé jsou díla zavedených tvůrců (Pavel Koutský, Vít Pancíř, finsko-česká autorka Katariina Lillqvist), jiné naopak ambiciózních debutantů (Michal Kubíček). Soutěžit bude i Vánoční svatba Sněhuláka Karla od Petra Vodičky.

Šestice filmů se utká v kategorii televizní a online tvorby. Zajímavou komparaci přinesou vedle klasičtějších seriálů točených pro Českou televizi filmy z produkce serveru Stream.cz nebo společný projekt Kateřiny Karhánkové a Alexandry Hetmerové Mlsné medvědí příběhy. Autorky už uspěly s tímto seriálem třeba na amsterdamského festivalu Cinekid.

Další kategorie nabídnou videoklipy a zakázkovou tvorbu. Zde najdeme 32 různorodých příspěvků od reklam a spotů k úvodním titulkům.

Filmy bude hodnotit nově vzniklá Rada animovaného filmu (RAF), v níž zasedají jak tvůrci, tak producenti, historici, teoretici i festivalový kurátoři a dramaturgové.

Už nyní se můžete naladit na českou animaci a na některé snímky se podívat – třeba na minutový loutkový gag Do Not Touch nebo na vtipný videoklip ze života majitelů domácích mazlíčků.

Kompletní seznam vybraných filmů najdete zde.

Malvína Balvínová, 26. 3. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.