Loutkar.online
Dead Rose; License: Public Domain DedicationFoto: George Hodan

Zemřel Jiří Davídek

7. 1. 1936–26. 1. 2018

Jméno Jiřího Davídka je neodmyslitelně spjato s érou Ústředního loutkového divadla v Praze, jehož podobu a styl po léta spoluvytvářel. Byl jedním z nejvěrnějších žáků dr. Jana Malíka a dr. Erika Kolára.

Do Ústředního loutkového divadla přišel v roce 1962 ze Západočeského loutkového divadla v Karlových Varech a působil zde až do roku 1990. Překrásně zabarvený hlasový tembre ho předurčil jako „šprechra“ pro role pohádkových hrdinů (nezapomenutelný byl jako Jiřík v Kainarově Zlatovlásce, Bajaja v Pavlíčkově stejnojmenné hře, Ivan v Jeršovově Koníčku hrbáčkovi, Junák Čepel ve Speranského Kráse nevídané…), ale také jako komediant Žán v partnerství s loutkami ve Wilkovského Guignolových trampotách. Prosadil se i jako režisér, dramatizátor a autor. Po roce 1990 krátce působil jako režisér v Štátnom bábkovom divadle v Žilině a od roku 1991 byl členem kladenského Divadla Lampion, kde zazářil ve vytoužené roli zlého Krále v Kainarově Zlatovlásce, ve které mohl uplatnit své vyzrálé charakterní herectví a dlouholetou jevištní zkušenost. Spoluvytvářel jako interpret velmi úspěšnou inscenaci Mozartova Dona Giovanniho v Národním divadle marionet v Praze.

Jiří Davídek byl v loutkářském světě to, čemu se říká hvězda. A přece byl skromný, laskavý a pokorný ke všem svým úkolům na jevišti. Vedle krásného hlasu jsme mohli obdivovat jeho cit pro loutku a její prostor na jevišti. Pan Jiří Davídek – herec a loutkoherec, patří ke grunderské generaci moderního českého loutkového divadla. Čest jeho památce!

Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek 1. 2. 2018 ve 14:20 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech (hlavní vchod na hřbitovy).

Nina Malíková, 30. 1. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.