Loutkar.online

Anifilm má nové kategorie pro českou tvorbu

Do 15. ledna mohou tvůrci přihlásit své filmy do nových kategorií. Vítězové dostanou mimo jiné šanci usilovat o evropské animační ceny Emile. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna.

Mezinárodní festival Anifilm stále přijímá domácí animovanou tvorbu do nově otevřených kategorií Českého obzoru. Jedná se o národní soutěž, která je členěna do čtyř podkategorií:

 krátký film

 studentský film

 televizní a on-line film

 zakázková tvorba

Po delší době se tak vedle mezinárodních kategorií otevírá prostor pro klání české tvorby, a to rovnou ve všech jejích nejsilnějších projevech. Český obzor se poprvé objevil v roce 2016. Tehdy neměl žádné specifické podkategorie a o vítězi rozhodovali festivalový diváci . Nyní budou porotou Českého obzoru desítky odborníku z oblasti tuzemské animace, kteří tvoří nově vzniklý orgán Rada animovaného filmu. Výsledky hlasování Rady a tedy tím pádem nejlepší české filmy, budou uveřejněny, stejně jako vítězové ostatních kategorií Anifilmu, během slavnostního zakončení festivalu 5. května v Třeboni.

Důležitou skutečností, která motivovala vznik Rady animovaného filmu a Českého obzoru, jsou rovněž pravidla Evropských animačních cen Emile. Kritériem pro nominaci díla je výhra či uvedení na jednom z mezinárodních festivalů, v pravidlech jmenovaných. Anifilm mezi těmito festivaly figuruje a účast animovaného díla na festivalu tak umožňuje o ceny Emile usilovat.

Malvína Balvínová, 8. 1. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.