Loutkar.online
Můj život Cuketky Foto: archiv

Pozoruhodný loutkový film v české distribuci

S určitým zpožděním se do české distribuce dostává ve světe velmi respektovaný celovečerní snímek Clauda Barrase Můj život Cuketky (Ma vie de courgette).

Francouzsko-švýcarský film získal Césara 2017 za nejlepší film i scénář nebo nominaci na Oscara 2017 za nejlepší animovaný celovečerní film roku 2016. V českých kinech ho můžete vidět od 7. prosince.

Zatím se čeští diváci mohli s „Cuketkou“ setkat na letošním festivalu Anifilm, kde suverénně zvítězil v kategorii celovečerních filmů pro děti. Příběh je určen dětem od šesti let. Devítiletý chlapec s přezdívkou Cuketka putuje po náhlé matčině smrti do dětského domova plného sirotků, jako je on. Napřed si připadá sám, ale postupně pochopí, že je to jinak. Jsou tu přece ještě Simon, Ahmed, Jujube, Alice a Béatrice, a především Camille, do které se chlapec zamiluje. Každé z dětí má sice svůj temný příběh, ale jejich veselost přebíjí smutnou minulost. Film zachycuje věk neustálého objevování světa a učení se, jak se s ním vypořádat. Parta kamarádů a první láska sehrají důležité role na cestě ke spokojenosti. Jakýmsi průvodcem a pomocníkem je chlapci místní policista, který mu pomáhá zvládat všechny útrapy. Film je ukázkou brilantní, moderní loutkové animace, kdy stylizace postav neubírá příběhu na síle a autenticitě. Snímek už stačil posbírat několik cen. Na festivalu v Annecy získal cenu diváků, byl také uveden na festivalu v Cannes a zvolen nejlepším evropským animovaným filmem loňského roku. Můj život Cuketky je celovečerním debutem uznávaného producenta a režiséra Clauda Barrase, který se na stop-motion specializuje. Festivaloví diváci už mohli dříve vidět některé jeho krátké filmy jako například Pokoj 69 (Chambre 69, 2012) nebo V zemi hlav (Au Pays Des Tetes, 2008).

Zajímavá jsou i čísla: pro film bylo vyrobeno 60 kulis, 54 loutek (každá ve 3 různých kostýmech). Animovalo se celkem osm měsíců, přičemž každý z cca padesáti animátorů naanimoval tři vteřiny za den.

Na trailer se můžete podívat zde.

Cuketka bude k českým divákům promlouvat hlasem Mikuláše Převrátila, dobráckému policistovi Raymondovi propůjčil hlas Igor Bareš.

Malvína Balvínová, 6. 12. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.