Loutkar.online
Turku 2017Foto: Archiv festivalu

Finsko není jen sauna

TIP-Fest 2017, den druhý

Finsko letos slaví sté výročí nezávislosti. Tím spíš jsou pořadatelé TIP-Festu v Turku hrdí na to, že mají ve svobodné zemi nezávislou síť loutkářů Aura of Puppets a že tvůrci mohou opravdu svobodně pracovat. Dnes se tahle skutečnost projevila zejména v představení Näkymättömät maat (Neviditelné země) uměleckého uskupení Livsmedlet. Kombinací fyzického divadla, body paintingu a loutek dokázalo duo performerů silným způsobem reflektovat problematiku uprchlíků ve Finsku. Těla herců Ishmaela Falkeho a Sandriny Lindgren se v průběhu představení stávala malými jevišti, na nichž se prostřednictvím miniaturních loutek odehrávaly dramatické situace, měnila se v krajinu, kterou putují lidé vyhnaní ze svých domovů. Např. kolena představovala vysoké hory, které musí zdolat ti, co se vydali za lepším životem, z plosek nohou vzniklo místo, kde se lidé pod lampou tajně sejdou, aby se vydali na cestu, břicho, které se vlní přirozeným nádechem a výdechem, se stalo rozbouřeným oceánem, který rozhoduje o tom, kdo v bárce přeplněné lidmi přežije, a kdo ne. Herci, potažmo diváci, kteří sedí velmi blízko scény, v divadelní intimitě zažívají, co znamená dotyk zoufalství i co může přinést vytrvalost. Inscenace útrapy uprchlíků nejen popisuje, ale taky reflektuje, jak média nakládají s informacemi o migrantech i jaká může nastat propast mezi příchozími a místními lidmi.

Vážné téma zobrazila ve své inscenaci Rapu (Krab) Laura Sillanpää, která na TIP-Festu odehrála v premiéře anglicku verzi. Při studiu loutkářství v Charleville-Mézières ve Francii se seznámila s norskou režisérkou Yngvild Aspeli a ruskou scénografkou Polinou Borisovou. Společně se zaměřily na problematiku rakoviny a na složité pocity žen, které tato nemoc postihne. Pomocí maňáskové loutky kraba Laura ve své oneman show zobrazila, jak rakovina napadne člověka, jak si vybírá, kde zaútočí a jak požírá části jeho těla. Prostřednictvím jednoduchého metaforického příběhu z ulice skrápěné deštěm předestřela divákům prožitky nemocných žen. Podle autentických zkušeností Laura zobrazila pocity velmi přesně. Během zkoušení totiž spolupracovala s několika onkologickými centry, aby se dozvěděla co nejvíc nejen o rakovině, ale taky o lidském vnímání a způsobech vyrovnávání se s nemocí.

Třetím představením, které nabídl čtvrtek na TIP-Festu, byla veselá hříčka o gorilách Gorilla Gorilla divadla Kuuma ankanpoikanen. Dětem představila život těchto primátů i to, jak je může ovlivnit civilizace, kam až se může posunout přirozenost. Momenty z této inscenace viděli diváci ostravského Spectacula Interesse v roce 2013.

Turku, které bylo do počátku 19. století správním centrem Finska, je dnes centrem loutkářů. Aktivity v divadelních prostorách, vybudovaných z původních továren na břehu řeky Aury, to divákům skutečně potvrzují.

Zuzana Vojtíšková, 16. 11. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.