Loutkar.online

Na festivalu Spectaculo Interesse letos zvítězila loutka z ledu

Dvanáctý ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse skončil.

Bienále letos probíhalo od neděle 1. října, nabídlo celkem 21 soutěžních a 16 nesoutěžních představení a představilo loutkáře ze 13 zemí světa. Odehrálo se na čtyřech divadelních scénách. Součástí programu bylo i představení obřích svítících loutek DUNDU v Trojhalí Karolina, které ten večer navštívilo přibližně šest set diváků. Novinkou letošního ročníku byl pravidelný doprovodný program v Cooltouru s názvem Loutky v pytli a celodenní program pro děti v Šapitó Nadace ČEZ.

Tříčlenná odborná porota se letos rozhodla udělit celkem čtyři ceny – Hlavní cenu náměstka primátora statutárního města Ostrava, Cenu Františka Řezníčka, Cenu náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje a Zvláštní cenu poroty. Porotě letos předsedala Nina Malíková (CZ), jejími dalšími členy byli Livija Kroflin (HR) a Peter Palik (SK).

„Při rozhodování pro nás byla hodnotícím klíčem jistá perspektiva pro další vývoj loutkového divadla a schopnost využít metaforické možnosti loutkového divadla pro co nejpřesnější a nejčitelnější vyjádření zvoleného tématu,“ říká předsedkyně poroty Nina Malíková.

Hlavní cenu náměstka primátora statutárního města Ostrava letos získala inscenace Anywhere francouzského souboru Théâtre de l ’Entrouvert za inovativní spojení výtvarného konceptu a tématu.

AnywhereFoto: Archiv DLO

Cenu náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje obdržel soubor Théâtre Puzzle z Kanady za animaci a kreativní využití materiálů v inscenacích Plastic a Without Title.

PlasticFoto: Archiv DLO

Cenu Františka Řezníčka předala ředitelka Divadla loutek Ostrava Jarmila Hájková Michailu Šelmoncevovi za herectví a práci s loutkou v inscenaci Váňa.

VáňaFoto: Archiv DLO

Zvláštní cenu poroty obdržel soubor Lale Theatre z Polska za provokativní autorské zpracování problémů současného dětského světa v inscenaci Prosta historia. Ocenění předala předsedkyně poroty Nina Malíková.

Simple StoryFoto: Archiv DLO

Další ročník mezinárodního loutkářského festivalu proběhne v roce 2019.

VYJÁDŘENÍ PŘEDSEDKYNĚ POROTY NINY MALÍKOVÉ

Bývá už tradičním povzdechem poroty problém jak hodnotit množství festivalových představení, která nespojuje ani věková divácká adresa, ani jejich dimenze (časové i prostorové), použití techniky či to, zda jde o verbální či nonverbální produkci. Spojovalo je tentokráte jen jediné: loutka v tom nejširším slova smyslu, její výrazové možnosti a schopnost vypovídat o tomto světě.

Na letošním Spectaculu interesse jsme viděli nepřeberné množství loutkářských technik a prostředků – od obřadních průvodových loutek, přes stínohru, propojení s multimédii, nejrůznější marionety co do velikosti i počtu vodicích nití, loutky plošné i prstové, manekýny, černé divadlo, masky, loutky z plastikových pytlíků i papírových kapesníčků a sporadicky i maňásky… Chyběly snad jen javajky.

Viděli jsme loutkové divadlo poetické i politické, čisté a srozumitelné i halící se jen do osobní výpovědi.

Festivalová představení jsou vždy vnímána v kontextu celkové kompozice festivalu a ve spojení s publikem, a proto také mohou být různě přijímána ta, která na domácí půdě či jiných festivalových konfrontacích získala vavříny a zde se stala třeba jen barevnou součástí programové mozaiky. Naopak, díky publiku, prostředí i momentálně rezonujícímu tématu mohou překvapivě zazářit i inscenace neznámé a zdánlivě nenápadné. To všechno nám nabízí právě jen divadlo, jehož je loutkové divadlo – jak ukázala všechna festivalová představení – rovnoprávnou a inspirativní součástí.

Při rozhodování poroty byla pro nás hodnotícím klíčem jistá perspektiva pro další vývoj loutkového divadla a schopnost využít metaforické možnosti loutkového divadla pro co nejpřesnější a nejčitelnější vyjádření zvoleného tématu. V tak široké paletě titulů byla ale možnost udělit oficiálně jen tři ceny pro náš závěrečný verdikt limitující a přimlouváme se do budoucna o její rozšíření.

Jménem poroty bych chtěla na tomto místě poděkovat za možnost vidět tak bohatou nabídku variací na téma loutkové divadlo – ať už v soutěžních představeních, v doprovodném programu či v zajímavých diskuzích a zdůraznit zvláštní poděkování dramaturgii celého festivalu, která v letošním ročníku dokázala, že má Spectaculo Interesse jako festival nejen vzestupnou tendenci, ale opravdu mezinárodní úroveň.

Klára Šebestová DLO, 7. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.