Loutkar.online

Druhý festivalový den

Spectaculo Interesse 2017

Druhý den festivalu Spectaculo Interesse 2017 začal představením inscenace Noone’s Land divadla Merlin Puppet Theatre z Řecka. Tuto inscenaci z roku 2015 režíroval Dimitris Stamou. Hlavní postavou inscenace je osamělý strašák v poli. Ten je předurčen k tomu být na jednom místě, a jeho údělem je zahánět ptáky. Jeho život je obrazem reality všedního života mnohých lidských bytostí. Noone se však této skličující realitě nepoddává. Snaží se svět kolem sebe měnit a nachází v něm neustále nové věci. Ne vždy se mu daří a čas od času má chuť to vzdát, nakonec ale vždy pokračuje ve své cestě za krásným životem.

Noone’s LandFoto: Michal Drtina

Další inscenací tohoto dopoledne byla Prosta historia (Simple Story) polského Lale Teatr. Tvůrci inscenace jsou Radoslaw Kasiukiewicz a Tomasz Maślakowski. Na začátku sledujeme rodinnou idylku. Zlaté smajlíkové obličeje, které znázorňují matku, otce a dítě. Prožíváme s nimi každodenní rodinnou rutinu. Odjezdy do práce, školy, obchodu, opětovné návraty, společné chvíle a společné usínání. Blíží se ale bouře. Mraky začínají šednout a s nimi i všechno kolem. Dům, pes, stromy, květiny, vše najednou ztrácí barvu. Dokonce obličeje rodičů jsou nyní šedé a zamračené. V okamžiku, kdy vše zešedne, přichází běsy. Dítě zažívá noční můru, která se na něj přivalila jako mocná valící se lavina. Temnota, strašidla, zlí psi a obří masožravé ryby se ho pokoušejí zahubit. Svítá pouze naděje v podobě přátelského mráčku, který nakonec dítěti z celé této noční můry pomůže najít cestu ven. Po návratu je dítě postaveno před situaci rozděleného domu, oddělených rodičů a nové životní situace, která ale znovu nabyla barev. I ta nejhorší noční můra jednou skončí a na jejím konci čeká světlo.

Simple StoryFoto: Michal Drtina

Následovala inscenace divadla Theatre Handgemenge v Německu Králova cesta. Ta vypráví příběh o proměně protivného starého člověka v bytost plnou zážitků a z nich vycházející moudrosti. Král, původně nedobrovolně, podniká dobrodružnou výpravu přes půl světa a v inscenaci je použito více než šedesát stínových loutek, které jej v průběhu jeho cesty potkají. Inscenace má výraznou hudební složku v podobě opakujícího se motivu. Hudba je hraná herci a prolíná se celou inscenací. Uvozuje jednotlivé kapitoly děje. Princip stínového divadla, projekcí, světelných efektů za využití plastových lahví byl výrazným vizuálním zážitkem, s lehce pokulhávajícím obsahem. Tvůrci inscenace jsou Annette Wurbs a Peter Müller.

A King’s JourneyFoto: Michal Drtina

Téměř okamžitě poté následovala inscenace UBU(S) divadla Odradek/Compagnie Pulella-Nogués z Francie. Akce na jevišti byla v první části představení loutková. Byli jsme svědky zrození Krále Ubu, prasete, které spíše náhodou zbavilo vlády bílého polského orla. Poté následovala druhá část představení, herecká část. V té se připravovala jakási slavnostní hostina. Herci představovali prasečí sluhy, kteří zodpovídají za přípravu sváteční tabule. Představení bylo velkým taktilním zážitkem, ačkoliv se člověk sám ničeho dotknout nemusel. Herci se na jevišti doslova plácali v bahně a přibližovali tím atmosféru prasečích hostin.

Ubu(s)Foto: Michal Drtina

Autorka studuje teatrologii na FF Univerzity Palackého v Olomouci.

Marie Kocourková, 3. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.