Loutkar.online
Ilustrace - Nádherné úterýFoto: Archiv BDNR

Prvá premiéra v sezóne prinesie do BDNR poetiku Daisy Mrázkovej a Michaely Homolovej

29. septembra sa uskutoční prvá premiéra tejto divedelnej sezóny Nádherný Utorok. V BDNR po prvýkrát pôsobí česká režisérka slovenského pôvodu Michaela Homolová.

Režisérka a jej tím priniesli na Slovensko špecifickú poetiku výnimočnej českej autorky, maliarky a ilustrátorky Daisy Mrázkovej. Predlohou k inscenácii sa stala jedna z posledných autorkiných kníh Nádherný Utorok.

Michaela Homolová je kmeňovou režisérkou, scenáristkou a bábkoherečkou Naivního divadla Liberec, za svoju tvorbu v poslednom období získala niekoľko významných ocenení. Nie je prehnané povedať, že Michaela Homolová sa aktuálne stáva jednou z najvýraznejších osobností českého divadla pre deti a mládež. Jej režijné videnie harmonizuje s poetickou estetikou Daisy Mrázkovej. Nádherný Utorok je príbehom o smutnej osamelej starenke, ktorú si všimne „Utorok“ a začne sa s ňou rozprávať. Prináša jej spomienky na veci a udalosti, ktoré sa starenke stali v utorok počas celého života a zrazu vzniká reťaz nečakaných príbehov, ktoré kdesi inde a náhodne spravili šťastným niekoho iného.

Je to hra o nádeji, o tom, že vždy sa dajú nájsť a prežiť pekné a dobré veci na svete.

Svieže režijno-výtvarné spracovanie prinesie na Rázcestie techniku ne-multimediálnej projekcie a divadlo svetla a tieňa „trochu inak“. V inscenácii si okrem toho zahrajú aj pôvabné marionety na krátkych aj dlhých drôtoch. Za výpravou inscenácie stoja renomovaní scénickí výtvarníci Robert Smolík a Jan Brejcha.

Inscenácia bude venovaná deťom od 3 rokov.

Monika Tatarková, BDNR, 1. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.