Loutkar.online

O kořenech člověka

Recenze ze Zpravodaje 66. LCH: Krásná Pindaba (Civarámo 2+3, ZUŠ Veselí nad Moravou)

Příběh, který nám vypráví soubor Civáramo 2+3 ve své Krásné Pindabě, je prostinký, vlastně lineární: krásná dívka si nevystačí s muži kolem sebe a přes varování těch, kterým by měla věřit (tedy konkrétně vědoucí studánky), utíká s jedním krajně podezřelým. Když se vyjeví mužova pravá (hadí) povaha, na poslední chvíli ji zachrání muži z jejího kmene a zloduch je přemožen. O moc víc se toho nestane – jen prostý příběh o tom, že člověk má znát své kořeny a své místo ve světě a naslouchat radám moudřejších.

Pro jednoduchou čtvrthodinovou inscenaci zuškařského souboru je to nesporně vhodně zvolená látka, která umožňuje tvůrcům vedeným Vítězslavou Trávníčkovou budovat nekomplikovaný, odpovídajícím způsobem přímočarý tvar, v němž najdeme řadu divadelně/metaforicky/loutkářsky řešených situací a momentů, jako je skvěle vymyšlená proměna hada v muže anebo vtipné užití maňásků bubnujících rukami i hlavami. Zvláštní uznání si zaslouží fakt, že výprava i hudba vznikla „zevnitř souboru“, jejich autorem je Martin Trecha. Je to sympatické, tvořivé divadlo, v rámci mladé tvorby, která byla zatím na Chrudimi k vidění, se řadí k těm příjemným překvapením.

Přiznám se, že žádnou velkou myšlenku na srdci ohledně Pindaby nemám – neodpustím si ale projednou onen obligátní povzdech, že ani na každou pohádku nepatří děti úplně libovolného věku. A že nechat mládě, aby pobíhalo tam a zpátky předposlední řadou a zlehka u toho povykovalo, a při tom v klidu sledovat představení, není asi úplně to nejférovější chování ani vůči zbytku publika, ani vůči hrajícímu souboru. To jen tak posmutněle bokem.

Michal Zahálka, 14. 7. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.