Loutkar.online

DER 2017 – Inspirativní rozhovory, recenze a reportáže z letošního Hadriána

Ústav úžasu: Usnula jsem, ale nespím

Jakub Folvarčný a jeho Ústav úžasu včera do Draku přivezli inscenaci Usnula jsem, ale nespím. Přinášíme vám naše redakční reakce na černou komedii na téma smrti.

Jaké jsou klady inscenace?

Nicol: Pojednává o smrti, tématu, které se u nás moc nenosí. A pokud se objeví nějaký motiv, je často zastřený a hlavním hrdinou neprožitý. Například scéna na pohřbu dobře ilustruje naše rozpaky: umřela ti babička, co ti k tomu vlastně máme říct? Včetně kritiky na společensko-náboženské předsudky a bariéry a vštípené stereotypy. Baví mě i loutky, jsou vtipné, dobře korespondují s tématem. Minimalistické objekty v kombinaci s hercovým tělem, jeho gesty a mimikou mi přijdou zábavné. Donja Onja na vozíčku je geniální – dvě oddělené ručičky, kterými manipuluje jedna herečka, hlava a ústa, které animuje druhá, a navíc její hlas tvoří obě herečky zároveň. Vytváří to obraz příšerné baby.

Karel: Divák má možnost nahlédnout do bizarního vesmíru, který se odehrává režisérovi a autorovi Jakubu Folvarčnému v hlavě. Je to mikrokosmos, panoptikum říznuté neortodoxním slovním humorem. Jeho cit pro absurditu a grotesku dobře koresponduje s tématem, kterého se opravdu nebojí. Hlavním bonusem je tvůrčí tým, který inscenací vzdává čest a poctu své bývalé, dnes již zesnulé profesorce z dob studií na DAMU Markétě Schartové. Tahle spiklenecká energie žene celý kus dopředu, ať už jsou překážky jakékoli.

Usnula jsem, ale nespím – Ústav úžasuFoto: Archiv DER

Jaké jsou její zápory?

Karel: Že se hraje málo. Což je podle mě škoda pro diváky, ale samozřejmě taky pro herce. Kus tak náročný na týmovou souhru, nejen loutkohereckou, ale také pěveckou by si zasloužil častější reprízování. Kdyby byl býval zkoušení přítomný dramaturg, možná by byly ve výsledném tvaru posíleny situace a obrazy, které dobře zúročují loutkovou radost a hravost. A možná by odpadly některé více či méně formální přechody mezi světem živých a těch druhých. Ty mi po úvodní expozici přišly už zbytečné.

Nicol: Jediný vidím v tom, že je inscenace hodně ukecaná, což je na úkor dramatických situací. A nemyslím tím, že by tam nebyly, ale kdyby se některé pasáže zkrátily, například ty repetitivní v úvodu, pomohlo by to délce a tempu. A máš pravdu, že dneska bylo hodně poznat, že se kus málo hraje. Byla tam hluchá místa a prostoje, místy špatný timing. Žádné další zápory ale podle mě inscenace nemá.

Patří tato hra do divadla pro děti?

Nicol: Samozřejmě. Především kvůli tabuizovanému tématu. Nejsem si jistá, nakolik děti pochopí první část. Uvidí sice, že se dospělí chovají trapně a usurpují si právo na to prožít si rituál pohřbu (a to ještě neupřímně), ale asi nepoberou, co to znamená v současné společnosti. Děti bude určitě zajímat příběh holčičky, skrz ní si mají vyprávění prožít. Folvarčný tady spíše míří na dospělé. Ukazuje nesmyslnost, hloupost a sobeckost toho, že se s dětmi neumíme bavit o smrti. Je to normální, všichni umírají a umírat budou. Když o umírání nebudeme mluvit, poneseme si z toho trauma až za hrob.

Karel: Tematicky určitě, obsahově bych si tak jistý nebyl. A mluvím teď hlavně o náročných a dlouhých textových pasážích bez větší akce. Kde je loutka nebo zpěv, dětský divák pozornost neztrácí. Kde se jenom mluví, potřeboval by myslím pevnější spojku se světem, o kterém se snaží inscenace vypovídat. Dvě děti sice v doprovodu rodičů odešly, ale my jsme zůstali. Takže bych odpověděl tak, že je určená pro dítě v komkoli, který na téma smrti svou odpověď ještě hledá.

Publikováno ve festivalovém časopise Hadrián, č. 4.

N. Škvarová a K. Kratochvíl, 26. 6. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.