Loutkar.online

Loutkáři z kobyliské Jiskry udivili Francii

V historickém univerzitním městě Aix-en-Provence nedaleko Marseille se každoročně pořádají Svátky Evropy. Jednotlivé země tu prezentují to, čím obohacují náš společný svět. Evropské krajiny zde zastupují nadšení zástupci místních francouzských spolků mezistátního přátelství, nikoli státní instituce.

Vystoupení českých loutkářů se stalo součástí prezentace českého stánku. Loutky v rukách zkušených loutkářů Martina Möglicha a Jiřího Krásy, kteří zde reprezentovali Loutkové divadlo Jiskra, Prahu 8 i celou Českou republiku, se staly pravým klenotem pro česko-francouzskou společnost, která jim hraní ve Francii ve spolupráci s divadlem Říše loutek zajistila. Jejich výstupy zaujaly a nadchly širokou veřejnost – malé i velké diváky bez rozdílu. To se týkalo nejen vystoupení na hlavním podiu umístěném v samém srdci historického centra města na třídě Cours Mirabeu. Stejný obdiv a nadšení sklidila i další vystoupení vedle českého stánku ve stínu katedrály Saint Sauveur na pěší zoně v Aix-en-Provence. Při hraní s marionetou se s úžasem zastavovali nejen místní občané a procházející návštěvníci z celého světa, ale přicházeli je obdivovat i zástupci sousedních stánků z Polska, Španělska, Maďarska, Portugalska, Bulharska a Švédska. Všechna čtyři vystoupení byla shromážděnými diváky oceněna bouřlivým potleskem.

Jiskra na Svátku Evropy 2Foto: Mathilde Robert

Zástupci vedení města Aix-en-Provence také nešetřili chválou na vystoupení českých loutkářů. Projevili mimořádný zájem o rozvoj vzájemné spolupráce a o možnost uspořádat případná další vystoupení a tentokráte v daleko větším rozsahu. Také česko–francouzský spolek si mimořádně polepšil a výrazně svoji záslužnou činnost zviditelnil.

Jiří Krása, 20. 5. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.