Loutkar.online
Fragmenty milostných obrazů_Drak a Mezinárodního institutu figurálního divadla & Spitfire company Foto: archiv

Fragmenty milostných obrazů

Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla představí koprodukční projekt Fragmenty milostných obrazů, který vznikl ve spolupráci se Spitfire Company, jedním z nejprogresivnějších souborů fyzického a experimentálního divadla současnosti.

Inscenace bude uvedena v premiéře 15. května ve Studiu Divadla DRAK a následně 20. a 21. května v Paláci Akropolis v Praze. Soubor Spitfire Company, za kterým stojí režiséři a performeři Miřenka Čechová a Petr Boháč je pravidelným hostem festivalu Divadlo evropských regionů, jehož je Divadlo Drak spolupořadatelem. Společný divadelní projekt je tak vyvrcholením dosavadní úspěšné spolupráce.

Dramaturgyní inscenace je umělecká ředitelka Divadla Drak a MIFD Dominika Špalková, která o připravovaném projektu říká: „Spolupráce se Spitfire company velmi inspirativně přispívá k rozvoji platformy Mezinárodního institutu figurálního divadla Divadla DRAK, pro výzkum, vzdělávání a experiment. Projektem, který přesahuje umělecké žánry, prozkoumáváme a objevujeme soudobé podoby scénického výrazu, jevištní metafory a figurativnosti lidského těla v konfrontaci se současným výtvarným uměním.“

Jevištní kompozice je výjimečná tím, že je složena z 16 originálních výtvarných děl. Do této umělecké inkluze byla zařazená díla výtvarníků jako například Veroniky Bromové, Kláry Jirkové, Pauliny Skavové, Terezy Fišerové, Michala Pěchoučka, Jana Zdvořáka, Lukáše Houdka a dalších.

Tanec, hudba, divadlo nejsou tvořeny ve výstavních prostorách, jak by se očekávalo vzhledem k výtvarným artefaktům, ale výtvarné objekty jsou vtaženy do divadelních a tanečních interakcí.

„Společně s Miřenkou Čechovou jsme došli na hranici kurátorského projektu a divadelního tvaru. Lze říci, že divák bude svědkem představení, ale zároveň i vernisáže. Nebo se jedná o putovní výstavu s divadelním a hudebním akcentem,“ říká Petr Boháč, umělecký šéf Spitfire Company.

Pod jemně ironickým názvem se skrývá rozmanitá škála významů a interpretací mezilidských vztahů. Každý z umělců nahlíží na milostný rozměr života trochu z jiného úhlu pohledu a díky tomu se tvoří rozmanitá umělecká koláž. Tu rozšiřuje skladatelka Eliška Cílková, zpěvačka Alice Bauer, tanečníci Ingrid Mikshina a Roman Zotov a dramaturgyně Dominika Špalková. Představení volně navazuje na multikulturní projekt Constellations I. (Before I Say Yes) realizovaný s Orchestrem BERG a skladatelem Michalem Nejtkem.

Barbora Kalinová, 14. 5. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.