Loutkar.online
Josef SkupaFoto: Muzeum loutek, Plzeň

JOSEF SKUPA – DNES A DENNĚ ZÁZRAKY

V roce 2017 uplynulo 125 let od narození a 60 let od úmrtí Josefa Skupy (16. 1. 1892 ve Strakonicích – 8. 1. 1957 v Praze).

Výstava věnovaná osobnosti Josefa Skupy představuje návštěvníkům uměleckou cestu významného českého loutkoherce, který dokázal obhájit specifický divadelní druh nejen před dětskými diváky, ale taktéž před diváky dospělými.

Tato nová expozice není však pouhou sondou do umělcova života. V rámci výstavy se návštěvník seznamuje s loutkami, jež pod vedením Josefa Skupy dokázaly v nesnadných dobách českého národa rozptýlit hutnou atmosféru všedních dní. Některé z nich dokonce ještě nikdy předtím vystaveny nebyly! V loňském roce totiž došlo k unikátnímu nálezu loutek, z nichž jsme se rozhodli část vystavit s minimálním zásahem restaurátorů. Jedná se například o sérii loutek, na nichž je možno pozorovat, do jakého stavu se mohou umělecké řezby dostat bez péče odborníků, a tyto zároveň porovnat s řezbami, jež rukama odborníků prošly.

Opomenut není ani jeden z největších darů, který Skupa od přírody obdržel, a tím byl jeho hlasový fond. Výstava je tak doplněna o audionahrávky a malý model divadla s několika krátkými texty Spejbla a Hurvínka, u něhož si zájemci mohou vyzkoušet Skupovu nelehkou práci s hlasem, tedy rychlé střídání basu a fistule. Zároveň tento malý model divadla slouží jako ideální průprava do finální části stálé expozice Muzea loutek, kde se již nachází velký divadelní sál, ve kterém je možné sehrát libovolné představení.

Pro tuto výstavu bude taktéž rozšířen průvodcovský program pro organizované skupiny, v němž se bude samozřejmě akcentovat osobnost tohoto všestranného umělce a také proměna doby, v níž Josef Skupa aktivně působil.

Námět, scénář, kurátorská práce: Tomáš Pfejfer, Pavel Vašíček

Produkce: Markéta Formanová, Jakub Hora

Grafická příprava: Ondřej Zámiš

Restaurování a konzervace loutek: Elen Kudrová, Gabriela Zlámalová, Ivana Hájková

Muzeum loutek, 24. 4. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.