Loutkar.online
Věra Říčařová a František VítekFoto: Archiv MLK

Thálie pro Věru Říčařovou a Františka Vítka

Cenu Thálie 2016 za celoživotní loutkářské mistrovství v sobotu převzali Věra Říčařová a František Vítek.

Věra Říčařová a František Vítek

František Vítek se narodil v roce 1929. Vyučil se řezbářem u mistra Vaňka v Brně, po vyučení nastoupil do loutkového divadla v Mariánských Lázních, pak působil v brněnské Radosti a v roce 1958 patřil k zakládajícím členům královéhradeckého loutkového divadla. Brzy se tu začal uplatňovat nejen jako řezbář, ale i autorsky a na jevišti.

Věra Říčařová je o šest let mladší, vystudovala keramickou školu v Bechyni, poté absolvovala loutkářskou katedru DAMU a po krátkém působení v Pardubicích přešla do Východočeského loutkového divadla v Hradci Králové, později přejmenovaného na Drak. Před padesáti lety se vdala za Františka Vítka.

Základním kamenem jejich tvorby se stala Pohádka z kufru, kde František Vítek použil, pro něj později typickou, odkrytou animaci a dvojjedinost herce a loutky. Následovaly inscenace Posvícení v Hudlicích, Johanes Doktor Faust a Krysařova píšťala, v nichž šlo o významné sblížení loutkářské tradice s modernou. Za skvost českého loutkářství lze považovat Enšpígla z roku 1974, kde Věra Říčařová excelovala s loutkami svého manžela. Z dalších společných představení připomeňme alespoň Čaroděje ze země Oz a Pierota a vynálezce.

Ovšem zásadním představením manželů Vítkových bylo a zůstává Piškanderdulá, dílo, které se léty mění a přesto zůstává stále úžasným. To zvláštní slovo v názvu našel František Vítek napsané dětskou rukou na zdi – a právě hravostí až dětskou tohle nejznámější dílo loutkářského páru vyniká.

Kterého svého divadelního počinu si nejvíc ceníte?

Shodou okolností jsme oba pracovali na dvou inscenacích, v nichž jsme se nejvíce vyřádili. V jedné výtvarně, v druhé herecky. První byl Enšpígl od Jury Bártka v režii Josefa Krofty. Druhá inscenace je naše autorské představení Piškanderdulá – s podtitulem Josefe – pro které František vytvořil loutky, společně jsme udělali scénu a také oba v představení účinkujeme. Je to zcela svobodná inscenace. Hrajeme ji dlouho a rádi, stále trochu jinak.

Herecká asociace a -red-, 25. 3. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.