Loutkar.online
Procházka zákulisím DLOFoto: Divadlo loutek

Divadlo loutek otevírá zákulisí

Stejně jako loni i letos chystá Divadlo loutek Ostrava interaktivní prohlídku zákulisí.

Akce s názvem Jarní putování divadlem proběhne 19. března a koná se při příležitosti Světového dne loutkového divadla a astronomického začátku jara. Kromě prohlídky se návštěvníci mohou těšit na krátkou pohádku Krtek a hovínko nebo na divadelní fotokoutek.

Co je to kašírka, pracák nebo kejs? Z jakého dřeva se vyrábí loutky? Proč se v divadle něco bourá? Jaký je rozdíl mezi marionetou a javajkou? A co to znamená, když osvětlovač herce štychuje? Zhruba hodinová interaktivní prohlídka Jarní putování divadlem přiblíží dětem i jejich rodičům, jak funguje provoz loutkového divadla a kdo se na něm podílí. Trasa povede od herecké šatny přes malírnu, kulisárnu a ateliér na výrobu loutek až do osvětlovací a zvukové kabiny. Návštěvníci cestou potkají výtvarníky i techniky a vyptají se na vše, co je zajímá. Dozví se, jaká inscenace se zrovna chystá. Projdou se po jevištních prknech mezi rozestavěnými kulisami. A v závěru se dočkají krátké pohádky s plošnými loutkami.

Procházka zákulisím DLOFoto: Divadlo loutek

Roli průvodců si letos vyzkouší děti z Dětského studia Divadla loutek Ostrava. První prohlídka začne o půl desáté ráno a poslední pak o půl třetí odpoledne. Na alternativní scéně bude navíc po celý den připravený fotokoutek, kde se děti budou moci vyfotit v kostýmu, v kulisách, s loutkou či se zvířecími hrdiny z Kocourka Modroočka. Chybět nebude ani malá dětská dílna.

Jarní putování divadlem se koná při příležitosti Světového dne loutkového divadla, který v roce 2003 ustanovila Mezinárodní loutkářská unie na 21. března. Každoročně je vyzvána některá z významných světových osobností loutkového divadla k napsání mezinárodního poselství. Letos se této úlohy ujala Nancy Lohman Staub, bývalá viceprezidentka unie. Ve svém poselství vyzdvihuje především pozitivní úlohu internetu, který spojuje loutkáře napříč světadíly i kulturami, popularizuje loutkářské umění a činí ho dostupným široké veřejnosti. Ostravští loutkáři chtějí také přispět svým dílem a ukázat malým i velkým, jak kouzelné může loutkové divadlo být – na internetu i naživo.

Klára Šebestová, DLO, 15. 3. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.