Loutkar.online
Čechy leží u moře, Naivní divadlo LiberecFoto: archiv

Přehlídka ke Světovému dni divadla pro děti a mládež představí patnáct inscenací

Sedmnáctý ročník Přehlídky ke světovému dni divadla pro děti a mládež proběhne od soboty 18. března do středy 22. března 2017.

Přehlídku pořádá Institut umění – Divadelní ústav/České středisko ASSITEJ ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku, Sdružením Divadlo pro děti a mládež a Divadlem v Celetné. Na přehlídce se představí jak dětské amatérské soubory, tak i velké divadelní domy v čele například s Divadlem DRAK z Hradce Králové a libereckým Naivním divadlem. Přehlídka proběhne většinou v prostorách Divadla v Celetné, dvě představení se uskuteční na Malé scéně Divadla Minor, jedno představení bude realizována v Klubu Mlejn.

Přehlídkou slavíme Světový den divadla pro děti a mládež (20. březen), autorem letošního poselství je mexický prominentní autor dětské literatury Francisco Hinojosa.

Program sedmnáctého ročníku Přehlídky přináší celkem patnáct inscenací profesionálních, amatérských divadel i dětských souborů určených pro širokou škálu diváků. Pro nejmenší je určeno například představení Ošklivé kačátko (Divadlo U staré herečky) nebo Všelijaká koukátka (první návštěva Národního divadla Brno na přehlídce), pro děti obou stupňů základních škol zahrají Divadlo Bořivoj (jejich Karlovo Nové město je specifickým workshopem a zároveň krásným příkladem divadla ve výchově) a dětské soubory KUK-u-řice a Bezejména. Nezapomněli jsme na tzv. rodinná představení, jejichž cílovou skupinou jsou děti a jejich rodiče (Biograf – Cirk La Putyka a Usnula jsem, ale nespím – Ústav úžasu a ani na teenagery a maturanty, pro něž zahrají studentské soubory KUK! a Vydýcháno představení inspirovaná Orwelem nebo Morgensternem, Artmannem, Ringelnatzem a divadlo Kašpar inscenaci Něžná je noc, jež je scénickým fragmentem děl F.M.Dostojevského.

Co ještě bude během pěti dnů přehlídky k vidění? V neposlední řadě již zmíněné Naivní divadlo z Liberce, které představí vloni kritikou oceněné Čechy leží u moře… , Divadlo DRAK jež uvede svou krásnou inscenaci O bílé lani a soubor Geisslers Hofcomoedianten čarodějnou legendu ze srbské Lužice Já jsem Krabat.

Během přehlídky bude již tradičně předána Cena ASSITEJ osobnosti, která se zasloužila o rozvoj divadla pro děti a mládež v ČR.

V rámci přehlídky v neděli 19. března od 15:00hod do 16:30 (Malá scéna Divadla Minor) se uskuteční debata na téma Charakteristika a vývoj v oblasti scénických umění pro děti a mládež v České republice. Tato veřejná diskuse proběhne po předání Ceny ASSITEJ a je volně inspirována stejnojmennou publikací s akcentem na české prostředí.

ASSITEJ, 14. 3. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.