Loutkar.online

MURGILA A ZORILA

Nová rodinná inscenace Divadla Continuo na motivy rumunských pohádek

Divadlo Continuo připravilo přesně po 20 letech novou pohádku pro děti. Rodinná inscenace vznikla na motivy rumunských pohádek. Premiéra se koná 21.1. 2017 na Švestkovém dvoře v Malovicích. Inspirací pro novou inscenaci Murgila a Zorila se stal kouzelný a fantastický svět rumunských pohádkových bytostí a hrdinů.

Na představení pracuje Divadlo Continuo od srpna loňského roku, kdy se členové vydali na výzkumnou a antropologickou cestu do Rumunska. Během setkávání s místními lidmi se mimo jiné zaměřili na lidovou slovesnost, přičemž zkoumali hlavně různé varianty jedné pohádky a pozici vypravěče v ní. Pro rumunské pohádky je typické nesčetné množství variant. Je těžké rozlišit, co je ještě varianta jedné pohádky a co už pohádka jiná.

„Rumunské pohádky jsou také v porovnání s českými naturalističtější. Zacházejí do detailních popisů krvavých událostí a negativních stránek života, jako jsou kruté způsoby usmrcení, pokročilý věk, který představuje nemohoucnost, chudoba, incest atd. V tomto ohledu mají rumunské pohádky blízko k českým baladám, ovšem zůstává zde, na rozdíl od balad, pravidlo dobrého konce“, říká o inspiraci Kateřina Šobáňová, herečka Divadla Continuo.

Pohádkové náměty jsou zpracované pomocí loutek a materiálu. Hudební složku tvoří autentické zvuky krajiny, písně, specifické hudební nástroje, které vytvoří i vizuální složku inscenace jako součást scénografie. Na představení spolupracuje opět celý tým Divadla Continuo, loutky vznikají pod rukami výtvarnice Heleny Štouračové a Sary Bocchini, hudební složka pod vedením Samuela McGehee a Elii Moretti. Režie se tentokrát ujala Kateřina Šobáňová pod režijní supervizí uměleckého vedoucího souboru Pavla Štourače, který je současně autorem scénografie spolu s Martinem Jandou. Příběh vyprávějí, s loutkami a na nástroje hrají Kateřina Šobáňová, Martin Janda a Samuel McGehee nebo Elia Moretti.

Divadlo Continuo / Murgila a Zorila

Premiéra 21.1. 2017 od 16 hodin na Švestkovém Dvoře v Malovicích.

Pro děti od 5 let a jejich rodiče.

Zuzana Bednarčiková, 11. 1. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.