Loutkar.online
Nenastupovat! Děják z rychlíku!Foto: Divadlo loutek

Inscenace Nastupovat! Děják z rychlíku slibuje dobrodružnou cestu časem

Ostravské Divadlo loutek čeká tento týden první premiéra nové sezóny.

Očekávanou inscenaci Nastupovat! Děják z rychlíku! diváci poprvé zhlédnou v pátek 25. listopadu na hlavní scéně DLO. Scénář podle námětu Karla Růžičky napsali Marek Pivovar a Radovan Lipus, který hru zároveň režíruje.

Hra vypráví o mašinfírovi Lojzovi, který denně jezdí po svých zajetých kolejích na trase Ostrava-Praha. Svou práci dělá dobře a rád. Jedna věc ho ovšem trápí – jeho syn propadá z dějepisu. S tím však Lojzovi pomůže duch Vláčník, který odnepaměti drandí po všech tratích Evropy a co víc, umí se po nich pohybovat i v čase. Vláčník Lojzovi poradí, aby svému synkovi proměnil dějepis v dobrodružné výpravy do dějinných událostí. A tak spolu hned vyrazí do průmyslové revoluce v Anglii!

Inscenace si klade za cíl převyprávět dětem zábavnou a stravitelnou formou evropské dějiny 20. století a je určena divákům od devíti let. Na jejím vzniku se podílel Radovan Lipus (scénář a režie), Marek Pivovar (scénář), Marek Pražák (scéna) a Eva Kotková (kostýmy) – tým, který již v DLO stvořil úspěšné inscenace pro dospělé Z Deniku Ostravaka a Šaryk vzpomíná. Hudební složky se ujal Tomáš Rossi, dramaturgie Jana Pithartová a Antonín Dvořák. Původcem myšlenky a autorem námětu je herec DLO Karel Růžička.

Hlavním partnerem inscenace jsou České dráhy, které kromě finanční podpory poskytly také některé autentické kulisy a rekvizity – diváci se proto mohou těšit na výpravky, originální uniformy, čepice a sedačky, vše přesně tak, jak to znají z vlastních cest.

Divadlo loutek uvede v divadelní sezóně 2016/2017 kromě listopadové premiéry další tři nové inscenace – hned v lednu to bude populární příběh Karla Čapka v inscenaci Dášeňka čili Život štěněte, v březnu pak divadelní verze knihy Ivy Procházkové Středa nám chutná a před koncem sezóny pohádka pro děti od tří let v režii uměleckého šéfa DLO Václava Klemense Jak šlo vejce na vandr.

Klára Šebestová, 23. 11. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.