Loutkar.online
Dead Rose; License: Public Domain DedicationFoto: George Hodan

Zemřela Eva Jurůjová

Divadlo Radost Brno s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 21.září 2016 zemřela po těžké nemoci naše milá kolegyně Eva Jurůjová.

Pro všechny přátele a příznivce Radosti máme tentokrát hodně smutnou zprávu. Svůj zápas se zákeřnou nemocí nevyhrála naše milá kolegyně Eva Jurůjová. Zemřela včera, 21. září. V dubnu jsme jí přáli k šedesátinám jen a jen zdraví, mysleli na ni a obdivovali její statečnost a optimismus. Bohužel ne všechna přání se vždycky vyplní…

Narodila se 19. dubna 1956. Divadelní studia absolvovala na hudebně dramatickém oddělení brněnské Konzervatoře v roce 1979. Ihned po absolutoriu nastoupila do angažmá v Divadle Radost, ve kterém následně prožila celý svůj profesionální život. Za 37 divadelních sezón zde odehrála stovku rolí.

Po prvním profesionálním setkání s loutkou v Kiplingově Zvědavém slůněti následovala výrazná role v Hrubínově Špalíčku veršů a pohádek a hned v následující sezóně zaujala Eva Jurůjová odbornou kritiku i diváky ve scénickém provedení Otvírání studánek Bohuslava Martinů v režii Karla Brožka. Zde byla půvabnou, něžnou, pěvecky dokonale vybavenou a tedy velmi jímavou Studánkou. Dlouhou dobu byla ostatně svým zjevem i naturelem předurčena do rolí princezen – a také jich hrála nemálo. K pěvecké jistotě a půvabu jí byl do vínku dán i laskavý humor a v divadle pro děti navýsost potřebná hravost, fantazie a instrumentální dispozice. Hrála na několik hudebních nástrojů, mimo jiné i na basklarinet.

Míček Flíček – Divadlo RadostFoto: Jef Kratochvil

Postupně se v jejím repertoáru objevovaly i dramatické role, například titulní postava Puškinovy pohádky O Carevičce a sedmi bohatýrech v inscenaci režiséra Petra Kracika, či Bibiána v Loupežnících na Chlumu, kde byla důstojnou partnerkou legend českého loutkářství – Mirka Matouška a Matěje Kopeckého. Po celou dobu svého hereckého života měla ráda komorní inscenace – pro bezprostřední kontakt s partnery i publikem.Často hrávala také v mateřských školách. Od premiéry v roce 1996 až donedávna hrála v divácky nesmírně oblíbené komedii Jana Vodňanského a Pavla Poláka Když jde kůzle otevřít. Mezi její výrazné a velmi ceněné herecké party v posledním období patřily zejména Lady Madonna v inscenaci Beatles v režii Vlastimila Pešky, jedna z komorných Královny noci v pěvecky i herecky nesmírně náročné Mozartově – Peškově Kouzelné flétně a – de facto poslední role – v komedii Aleny Kastnerové a Janky Ryšánek Schmiedtové O líné babičce. Eva byla v této roli temperamentní, vtipná, pohodová a šarmantní osobnost, báječná ženská, taková, jakou byla celý život. – Jenže to už se s plnou silou ozvala zákeřná nemoc. Všichni jsme si velmi přáli, aby tenhle zápas Eva vyhrála, ale osud rozhodl jinak. Odchod Evy Jurůjové je také velmi bolestný, protože je předčasný. Připomeňte si ji spolu s námi s úctou a láskou.

Vlastimil Peška, 22. 9. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.