Loutkar.online

O koblížčích snech

Představením O koblížcích plzeňského Střípku pro mě hlavní program letošní Chrudimi končil – a byl to konec vysloveně šťastný.

Stavební princip, který jednou nechá přehrát výchozí příběh jako takový a potom ho dvakrát hravě variuje, je patřičně nosný a přemýšlivé děti třeba naučí přemýšlet o tom, co znamená příběh a vyprávění a jaké skýtají možnosti. Tady konkrétně to, co znamená převrátit mechanismus příběhu naruby (ve druhé verzi koblížek touží po tom být sněden, ale nikdo o něj nestojí) a co znamená vnést do něj novou motivaci (třetí verze, v níž koblížek hledá a nakonec poněkud překvapivě i najde sebeurčení).

O koblížcíchFoto: Lucie Dvořáková

Pro materiál našel soubor i adekvátní divadelní řešení. Herecký projev celé trojice je příjemný, komunikativní, jaksi mimoděk se najde i dost vtipů pro dospělé diváky. Výtvarná složka je při své uměřenosti vydatně hravá, zvlášť důvtipná je práce se třemi barvami rádiovek. Výsledkem je v nejlepším slova smyslu inscenace solidní a vhodná pro diváky všech věků. Nádavkem v sobě nese i jistou půvabnou filozofii: štěstí v ní dojdou ten koblížek, který přijímá svůj životní úděl a prahne po jeho naplnění (verze 2) a ten, který pro sebe aktivně hledá životní roli (verze 3). Ten, který se jen hrdopyšně brání svému údělu (verze 1), nejspíš dobře dopadnout ani nemohl…

O koblížcíchFoto: Lucie Dvořáková

Psáno pro Zpravodaj 65. LCH, publikováno 6. 7. 2016.

Michal Zahálka, 7. 7. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.