Loutkar.online

Vivat Tomsa a Vítek

Už čtvrtým rokem hrají na Loutkářské Chrudimi v inspirativním programu svá představení různí tvůrci pod hlavičkou „produkční jednotky“ Studia Damúza.

Ta podporuje neotřelé divadelníky a jiné umělce, především z řad studentů a čerstvých absolventů DAMU, kteří chtějí objevovat, provokovat a zkoumat. Každoroční setkávání s produkcí Damúzy je v chrudimském kontextu skutečně inspirativní, a to nejen proto, že nás může těšit zájem mladých tvůrců o loutku, předmět či obecněji řečeno o výtvarné vyjádření.

Turnaj krále KarlaFoto: Lucie Dvořáková

Včerejší Turnaj krále Karla je druhým letošním potvrzením toho, že Damúza nežije mimo čas a prostor a snaží se mj. nabízet projekty spjaté s aktuálními výročími. Divadelní bojovku na téma Karel IV. si v parku za divadlem užily nejen děti, ale i jejich dospělý doprovod. A s Turnajem to dopadlo stejně. Inscenace Justina Svobody, Tomsy Legierského a Vítka Maštalíře vsadila na soutěživého ducha nejen dětí a svezla se na vlně oblíbených vědomostních klání všeho druhu.

Soutěžní hra s dětmi a pro děti sice vychází ze skutečných příhod ze života Karla IV., neklade si však ambici odvyprávět divákům jakýkoli ucelený příběh. Loutkové výstupy slouží k humorné ilustraci dílčích zážitků a zkušeností Karla IV., během nichž se děti dozvídají různorodé, více či méně podstatné informace a drobné souvislosti z doby tohoto panovníka.

Turnaj krále KarlaFoto: Lucie Dvořáková

Pokud je publikum hravé a vstřícně přijme výzvu k účasti na rytířském turnaji, funguje představení hlavně díky jeho protagonistům spontánně a dobře a není účelné chtít ho poměřovat jakýmikoli pravidly a rozbory, protože tahle soutěžní hra s publikem je prostě živá a děti baví; a to ještě dlouho po skončení představení, kdy si radostně skandují: „Vivat Tomsa a Vítek!“

Psáno pro Zpravodaj 65. LCH, publikováno 4. 7. 2016.

Zuzana Vojtíšková, 7. 7. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.