Loutkar.online
Skupova Plzeň 2016 LOGOFoto: Skupova Plzeň 2016 LOGO

Kouzelná flétna Thalias Kompagnons na Skupově Plzni

Rozhovor s Joachimem Torbahnem.

Norimberský soubor Thalias Kompagnons včera večer otevřel program 32. Skupovy Plzně představením Kouzelná flétna. „Ta hra je sama o sobě nádherná, s tím svým podivným příběhem a postavami.“ říká mi Joachim Torbahn – režisér a scénograf inscenace (společně se svým kolegou Tristanem Vogtem).

THALIAS KOMPAGNONS Kouzelná flétnaFoto: Lucie Dvořáková

Představení mělo premiéru už v roce 2006. Jak se od té doby změnilo, proměňuje se stále?

Ano, samozřejmě. Když nazkoušíte inscenaci a vyjdete s ní ven, je to začátek zas něčeho nového. Inscenace se v průběhu let společně s publikem vyvíjí, základ zůstává, ale jsou tam drobné změny. A je dobře, pokud máte čas ty nové podněty rozvíjet. Ale Kouzelná flétna se zas tolik nezměnila. Má díky hudbě striktně daný timing, postavy… Ale někdy, když vidím staré záznamy, zarazí mě, že jsme tehdy hráli některé scény jinak.

Proč jste se rozhodli inscenovat zrovna Mozartovu Kouzelnou flétnu?

Myslím, že se tehdy slavilo výročí Mozartových narozenin a hledalo se něco úzce spojeného s Mozartem. A tak jsme byli osloveni, abychom vytvořili inscenaci. Nejdřív jsme řekli, že ne, ale pak jsme si vybavili Kouzelnou flétnu. Začíná vlastně jako pohádka, princ musí podstoupit řadu zkoušek, aby získal svou princeznu. To, co se ale skutečně děje, je, že se princ postupně učí ignorovat svou dívku. Vše, co dělá, je naprosto správné – tedy pro úspěšné zvládnutí všech zkoušek, ale je to absolutně špatně pro lásku. Myslím, že Kouzelná flétna nemá úplně dobrý konec…

A jak vlastně Kouzelná flétna vznikla?

Udělali jsme si takový malý casting, jen kvůli výběru velikosti loutek. Použili jsme na to loutky Punche a Judy, Kašpárka a najednou jsme objevili to propojení mezi tradičními maňásky a postavami Kouzelné flétny. Tamino je princ a Pamina princezna, Papageno je takový více rozvinutý kašpárek, Sarastro kouzelník, Královna noci čarodějnice. To nám ukázalo cestu, jak přivést tuhle věhlasnou operu k jejím kořenům.

Ke kořenům?

S operou je ten problém, že je vnímána jako posvátné dílo. Ale byla zamýšlena jako divadlo pro běžné diváky, hrála se po malých divadlech mimo Vídeň a nebyla to jen opera pro velké operní domy. Bylo v ní něco svěžího – ve vtipech i v celé její poetice. Brali jsme to jako možnost operu zas trochu odlehčit.

THALIAS KOMPAGNONS Kouzelná flétnaFoto: Lucie Dvořáková

Myslím, že divadlo takhle úzce spojující hudbu s loutkami není příliš běžné.

Je to složité. Loutky nemohou zpívat. Mohou do jisté míry mluvit, ale zpívat nedovedou. Na druhou stranu, ovládat loutku jako nástroj je velmi jednoduché, musíte se zaměřit na její materiál. A v opeře je tolik věcí, které se musí spojit v jedno – hudba, herectví, kostým, světlo. Ale doopravdy v jedno se to spojí jen zřídkakdy. Mám operu rád a tohle byla příležitost právě spojit loutky a nádhernou Mozartovu hudbu. Mám takové tušení, že by to se všemi operami nefungovalo, ale jistý si nejsem. Zatím neznám ten klíč.

Je tohle styl inscenací, na který jsou vaši diváci zvyklí?

Hudba je vždy velmi důležitou součástí našich inscenací. Dotváří atmosféru, určuje rytmus a loutky potřebují k pohybu určitý tón, melodii, rytmiku. Jak říkám, s loutkami je to jako hrát na nějaký nástroj.

Vy s divadlem hodně cestujete. Jak přijímají Kouzelnou flétnu v různých zemích?

To je těžká otázka. Hrajeme v němčině, protože je to náš rodný jazyk a jazyk, ve kterém to Emanuel Schikaneder napsal. Ale smysl pro humor je v mnoha kulturách velmi podobný. Máme navíc k dispozici projekce, kam jsme mohli jednoduše přidat titulky. To divákům umožňuje jednoduše sledovat děj a nám zachovat rytmus, způsob hraní i vyprávění příběhu.

Více o prvním dni Skupovy Plzně se dočtete ve festivalovém zpravodaji Skupa’s Daily.

Adéla Vondráková, 9. 6. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.