Loutkar.online
VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA Spitfire CompanyFoto: VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA Spitfire Company

VLNOPLOCHA 2016

Vlnoplocha je nový divadelný festival. Spája to najlepšie z česko-slovenského autorského divadla a génius loci Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica je známa svojou bohatou kultúrnou ponukou, ale „pravidelné“ divadlo tu chýbalo. Pritom samotné mesto je akousi divadelnou kulisou, priťahuje a provokuje umelcov. Myšlienka založiť festival nadväzuje na inšpiratívne site-specific autorské projekty skupiny Third Hand Theatre Company z minulých rokov, ktoré vznikali v Banskej Štiavnici v rámci multižánrového festivalu Kreater.

VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA Cirkus SardanFoto: VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA Cirkus sardan

Nultý ročník Vlnoplochy predstaví 5 českých 6 slovenských a dva zmiešané česko-slovenské súbory v sedemnástich autorských predstaveniach. V študentskej sekcii uvidíme predstavenia DAMU Praha a VŠMU Bratislava. Režisérka Mila Dromovich s Third Hand Theatre Company priamo pre festival pripravujú site specific projekt Pes, ktorý uvidel boha. Na Vlnoploche nenájdete typické „kamenné“ divadelné predstavenia: dramaturgia festivalu hľadala najvýraznejších predstaviteľov autorského divadla súčasnosti a uprednostnila pestrosť divadelných foriem. Návštevníci môžu očakávať pohybové, výtvarné a hudobné predstavenia aj improvizáciu. Hrať sa bude v kostole, na dvoroch, námestiach, v amfiteátri. Nedivadelné priestory „s charakterom“ si vynucujú site-specific prístup. Festival je česko-slovenský, má slovenskú aj českú riaditeľku, ktoré spoločne určujú jeho dramaturgiu.

Témou festivalu je divadlo ľudskosti – ľudskosť v divadle. Ako povedal už Charlie Chaplin: „Príliš veľa myslíme a príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť. Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Bez toho zvlčíme a stratíme všetko.“

VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA PATFoto: VLNOPLOCHA BANSKÁ ŠTIAVNICA PAT

Veronika Gabčíková / riaditeľka SK

„Cieľom Vlnoplochy je – pre mňa – rozhovor o základnom smerovaní človeka, o hamletovskej otázke zmyslu ľudského bytia, otázkach, ktoré prirodzene spochybňujú “nalinkovanú„ kontinuitu života s garantovaným systémom hodnôt. Prezentované predstavenia spája metaforický prepis zobrazovaných skutočností a subjektívna autorská skladba faktov, predstáv a snov. Inscenácie divadiel Med a prach, PAT, Odivo, Piki, ZkuFraVon, Túlavého divadla a divadla Do Houslí, Divadla Koňa a motora či divadla Veteš oscilujú medzi skutočnosťou a tajomstvom, medzi javom a podstatou, medzi konkrétnym a abstraktným, medzi zmyslami a absurditou, pričom využívajú naozaj celé spektrum javiskových prostriedkov – herca, predmet, hudbu, pohyb, výtvarný objekt, štylizovaný prejav atd…“.

Klára Jakubová / riaditeľka CZ

„Český výběr představí různé přístupy současného autorského českého divadla. Od komediálně laděné Vosto5, přes lidskou činohru divadla Kampa, pohybovou kvalitu světově uznávaných Spitfire Company až po geniální loutkařinu divadla Buchty a loutky.“

www.vlnoplocha.sk.

red, 23. 5. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.