Loutkar.online
Logo oslavFoto: Divadlo S+H

Devadesátiletý kluk dvakrát jinak

V polovině května květnových dnech soupeřil o zájem diváků i návštěvníků Čechů i cizinců s Karlem IV (Pražským jarem, Knižním veletrhem) Hurvínek – a to hned na několika frontách.

Prvním utkáním s Hurvínkovými devadesátinami byla výstava v chrudimském Muzeu loutkářských kultur nazvaná jednoduše „Hurvínek má narozeniny“ a podílely se na ní, jako autorka scénáře, Denisa Kirschnerová s autorkou výtvarného řešení Janou Kroftovou (architektonické řešení Monika Krausová, grafické řešení Andrea Dobrkovská, realizace expozice: Scénografie.cz). Chrudimská výstava svou koncepcí evidentně směřuje k dětským návštěvníkům. Pojetí, kterému je přizpůsobeno výtvarné řešení historických faktů i dobových dokumentů a fotografií, připomíná jak komiksy, tak v rozmístění panelů dětská leporela. Hlavní atrakcí jsou „dárky“ pro Hurvínka od jednotlivých členů divadelní rodinky v podobě interaktivních výtvarných objektů, se kterými si děti mohou hrát. Jde možná spíše o jevištní prvky (svou akčností i metaforičností by mohly být docela dobře součástí nějaké hurvínkovské revue), které potvrzují vztah obou autorek k divadlu, ale jejich účinnost (a hlavně odolnost a funkčnost!) prověří svými akcemi opravdu až návštěvníci. Výstava potrvá od 2. 5. – 23. 10. 2016, kdy její podobu v jiných prostorech mohou spatřit návštěvníci v Muzeu hl. města Prahy.

Daleko velkoryseji je koncipovaná další výstava – „90 let s Hurvínkem“ s podtitulem „o Hurvínkově cestě se spoustou loutek“ na pražské Staroměstské radnici (13. 5. – 26. 6. 2016), která je programově určena i zahraničním návštěvníkům. Jde opravdu o bohatě dokumentovanou cestu obou populárních figur (Spejbla i Hurvínka) od plzeňských počátků, přes zrod a vývoj dalších postav (Máničky, Žeryka i několika variant Mániččiny „bábinky“ paní Kateřiny), válečnou éru Skupova divadla, po přechod divadla z Plzně do Prahy, přesun do dalšího působiště do Dejvic a přehled zahraničních turné. Podrobně jsou dokumentovány nejen vizuální proměny všech figur, ale také zaznamenáni všichni jejich interpreti. Výstava je doplněna technologickým rozkresem marionet na nitích, které jsou s nejen s figurami hlavních protagonistů Divadla S+H nerozlučně spjaty a diváky jistě zaujme i na nejmenší dílky „rozebraná“ loutka i kostým Hurvínka. Autorkou výstavy na Staroměstské radnici (13. 5. – 26. 6. 2016), která potěší odborníky i laiky, je opět Denisa Kirschnerová, výtečné výtvarné, architektonické a grafické řešení vytvořil Jan Bažant, realizaci expozice Scénografie.cz.

Hurvínek patří mezi nejpopulárnější postavy české divadelní kultury, kdy se o přízeň těch nejmenších v současnosti možná dělí snad jen s Krtečkem. Hurvínek má však daleko větší generační přesah a jeho dialogy se Spejblem baví už 90 let nejen děti, ale i dospělé. Troufám si říci, že pozornost upřená v roce 2016 na Karla IV přece jen za chvíli pomine, ale dětský hrdina v krátkých kalhotách a s dřeváky to určitě ještě dlouho nevzdá!

Nina Malíková, 16. 5. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.