Loutkar.online
Česko-norská pohádkaFoto: Michal Drtina

Češi v Norsku seznamovali budoucí pedagogy s loutkovým divadlem

Pěti představeními a krátkým workshopem pro budoucí pedagogy byl v termínu 10.–13. října završen mezinárodní česko-norsko-islandský projekt „Srovnání různorodých cest loutkového nastudování norské pohádky“.

Hlavním pořadatelem bylo Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS).

Divadelní zpracování pohádky „Na východ od slunce, na západ od měsíce“, které v Praze připravil tým norského Teater Innlandet a českého divadla ANPU, bylo norským publikem přijato s velkým nadšením. „Malí i velcí diváci obdivovali především výtvarné pojetí, které je pestré a nabízí překvapivá ztvárnění různorodých prostředí a netradičních postav. Velmi dobře byl přijat i český humor, který je nedílnou součástí této inscenace,“ potvrdil vedoucí projektu Michal Drtina a dodal, že v následujících dnech čeká norské diváky regionů Hedmark a Oppland ještě 15 představení česko-norského nastudování lidové pohádky.

Zasloužené ovace sklidili ve městech Hamar a Lillehammer také členové souboru Buchty a loutky, kteří sehráli svou verzi téže lidové pohádky. „Diváci byli okouzleni dřevěnými loutkami, které vystupovaly v kontrastu s ledním medvědem v životní velikosti, a dále ocenili hravost, s jakou byla inscenace připravena.“ Pohádka je dále v repertoáru divadla a její reprízu můžete vidět například 7. listopadu 2015 v Praze v rámci festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem.

Čeští loutkoherci navíc v Norsku v rámci krátkého workshopu seznámili se základními principy své tvorby budoucí pedagogy předškolního vzdělávání. Členové souboru Buchty a loutky studentům z Hamaru předvedli i osvědčené postupy dramatické výchovy, konkrétně způsob, jakým lze s dětmi po představení pracovat, aby se prohloubil jejich zážitek z divadla.

Projekt „Srovnání různorodých cest loutkového nastudování norské pohádky“, podpořený grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, tak přinesl cenné podněty účastníkům i divákům všech zainteresovaných zemí a jeho cíl byl úspěšně naplněn.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Jeho hlavním cílem je podpora rozvoje kultury a tvůrčích aktivit občanů především v regionech, se zřetelem k oblasti neprofesionálního umění.

Divadlo ANPU založila autorka, herečka a režisérka Bela Schenková jako experimentální, výtvarné, loutkové a alternativní divadlo, které navazuje na tradici kočovných divadel.

Teater Innlandet je regionálním divadlem dvou norských krajů Hedmark a Oppland. Divákům nabízí žánrově a typově různorodé inscenace pro všechny věkové skupiny.

Buchty a loutky je nezávislé alternativní loutkové divadlo hrající pro děti i dospělé. Spolupracuje na jednorázových projektech v oblasti netradičního divadla, loutkového a animovaného filmu, i projektech propojujících divadlo s hudbou.

Bruduheimar – World of Puppets je divadlo Bernda Ogrodnika, režiséra, loutkáře a uměleckého ředitele Islandského centra loutkářského umění, který žije na Islandu, deset let působil v USA a Kanadě a vede workshopy po celém světě.

Více informací o projektu naleznete na www.folktale.eu

Kontakty pro média:

Michal Drtina, NIPOS, vedoucí projektu, tel.: 606 644 294, e-mail: drtina@nipos-mk.cz

Marcela Hančilová, NIPOS, public relations, tel.: 773 699 368, e-mail: hancilova@nipos-mk.cz

Zuzana Vojtíšková, 29. 10. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.