Loutkar.online
Jak s Máničkou šili čertiFoto: Archiv Divadla S+H

Ani těm dětem se to nelíbí

Spejbl a Hurvínek je klasika, která i po desetiletích baví diváky všech věkových kategorií. Tyto postavičky si stále zachovávají svůj osobitý charakter a právem patří k cennému dědictví českého loutkářství. Vedle klasických výstupů vznikají i nové celovečerní inscenace, jako je i Jak s Máničkou šili všichni čerti.

Je skoro až povinností, aby Spejbl a Hurvínek dostali prostor na Skupově Plzni. Bohužel představení naplnilo ty nejhorší obavy, že se toto divadlo začíná vyčerpávat.

Dětské divadlo by samozřejmě mělo dětem vedle zábavy přinášet i jistá morální poučení. Že není důležité, co má člověk na sobě, ale co nosí v hlavě a jaké lidi má kolem sebe, je bezesporu sdělení, které by mělo být řečeno. Ale v kombinaci s kýčovitým zpracováním nedostane sebemenší možnost se projevit. Nadto příběh je tak banální a očekávatelný, že ani dítě nemůže být překvapeno. Po prvních deseti minutách a přečtení programu, může člověk s klidem odejít, protože nic nečekaného se nestane. Mánička jde po prázdninách s Hurvínkem do školy a už se těší na své nové šatičky. Je naprosto jasné, že se jí všechny spolužačky vysmějí a nejvíc fintivá Anděla. Samozřejmě Mánička chce nové drahé šaty, samozřejmě je nedostane, samozřejmě vymění svoji duši za nové šaty a samozřejmě ji na konci Hurvínek zachrání.

Vzhledem ke konzervativismu Divadla Spejbla a Hurvínka nemůžeme čekat nějaké nové postupy, tak kdyby alespoň nabídli dětem „koukatelnou“ podívanou. Ale vlezlé písničky, pitomě popisné kulisy a navíc ani ne příliš dobrá práce s loutkou způsobuje, že taková tato inscenace skutečně není. Vždyť v některých okamžicích pohyby loutky ani neodpovídají tomu, co právě říká! Zklamané tváře dětí a skromný potlesk nakonec stejně svědčily v neprospěch Divadla Spejbla a Hurvínka.

Abych nebyl nespravedlivý, Divadlo S+H má ve svém repertoáru určitě nesrovnatelně lepší kusy. Jaký úspěch má tato inscenace na domácí scéně, nevím, ale pokud má představení na Skupově Plzni svědčit o úrovni loutkového divadla v dané zemi, jsme na tom velmi špatně.

Jakub Štrom, 8. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.