Loutkar.online
KatastrofaFoto: Lucie Dvořáková

Mackovia, zamyslite sa!

Na javisku stoja vedľa seba tri podlhovasté stoly a na nich miniatúrne statické scény. Detailnejší pohľad na ne a na to, čo sa bude odohrávať, získame cez živý video prenos obrazu premietaný na veľké plátno umiestnené na zadnom horizonte.

Vzniká nám tak akoby scéna na scéne. Po rozsvietení svetiel rozohrávajú autori hereckú akciu, po ich zhasnutí sa akcia presúva na stoly a herci preberajú funkciu technikov (kamera, osvetlenie, projekcia, chemické pokusy, hudba…). Otvoria si balíček Haribo gumených medvedíkov, z ktorého vyjedajú, a príbeh civilizácie oranžových mackov sa začína. Táto parafráza na ľudskú civilizáciu je brilantná. Herci odetí do civilného oblečenia si v priebehu predstavenia niekoľkokrát nasadia na hlavy masky medveďov. Ich zložením z hlavy (zväčša po výstrele zo zbrane, ako symbol návratu do reality) sa opäť dostávajú do úlohy herca-animátora. Živý prenos z až laboratórne pripomínajúceho mikrosveta je výstižným odkazom na pôsobenie masmédií v súčasnosti. Autentické zábery prírodných katastrof, ktorým gumené zvieratká musia čeliť dopĺňa zobrazenie krátkych textov (v češtine) popisujúcich priebeh udalostí. Sila prírody je niekedy neovplyvniteľná a nezastaviteľná. Čo je ale horšie, je nezastaviteľnosť moci ľudí, ktorú by sme naopak mali vedieť dokázať ovplyvniť. Pokojný život oranžových domorodcov nabúra príchod tých „farebných“. Problémom už nie je príroda, ktorú treba prirodzene rešpektovať, ale túžba po peniazoch a sile skrytá v slovných prejavoch často nanútených politických autorít. Nastupuje iná etapa katastrof, tých, ktoré si spôsobuje ľudstvo samo.

KatastrofaFoto: Lucie Dvořáková

Výborný je princíp, akým tvorcovia spracúvajú tému. Tragiku problémov súčasného sveta zobrazujú s nádychom komiky a paródie. Ťažbu ropy tak strieda premena kukuričných zrniečok na popcorn, veľkomestá sú vystavané zo škatuliek od liekov, kozmetických výrobkov, či plechoviek od piva. Možnosti využitia gumených cukríkov uchopujú naplno. Dokážu z nich zostaviť vojsko, prepichovať ich, zliepať ale i roztápať. Zapojením presných chemických pokusov priamo na scéne dosahujú ešte výraznejšieho efektu katastrof. Roztopením farebných medvedíkov je jedna rasa vyhladená. Záverečný záber na nápis THE END vyskladaný z kukuričných zrniečok na horúcej podložke sa mení na vystreľujúci popcorn. Dokonale vtipné upozornenie na zamyslenie sa.

Rita Hanzelyová, 7. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.