Loutkar.online
Moře OrganillaFoto: Lucie Dvořáková

Mystické moře života

Britský výtvarník a loutkoherec Stephen Mottram dovezl do Plzně již druhou ze svých inscenací, Moře Organilla, o vzniku a hodnotě života. Mottramova inscenace je postavena na vysoce symbolických významech. Tím primárním je voda jako základ života, ale také symbolem plodnosti a přeneseným obrazem lidského lůna.

Nejdříve sledujeme obraz milenců, plavících se po mořské hladině, následně se však ponořujeme do jeho hlubin, nesoucí až mystické konotace. Nejprve čistě plují nekonečným prostorem, setkávají se, tančí svatební tanec, ze kterého vzniká nový život.

Zde se Mottram vzdálí roztomilému obrazu mořského světa k samotné buněčné podstatě života, v replikaci struktury DNA. Následuje vznik a růst nového jedince, korunovaného bojem o přežití. Celý příběh je opět zarámován obrazem plujících milenců, nyní však spolu s dítětem.

Mořský obraz je vytvářen na černém plátně pouze důmyslnými variacemi se světlem. Autor se v inscenaci drží scénického minimalismu, poutá divákovu pozornost precizní animací různých marionet. Kromě těch klasických (například rybího hejno či mořského člověka), vyžívá i mechanických loutek.

Celé představení je zároveň doprovázeno hudbou Sebastiana Castaniely, postupující od jemných melodií až k disharmonickým alternativním sekvencím, čímž pouze poukazuje na rozmanitost a pestrost života mořského života.

Inscenace tak stojí na pomezí loutkového divadla pro dospělé a zhudebněné scénické básně. Nonverbálně líčí přesné významy, avšak nechává dostatek prostoru pro divákovu fantazii, které dopomáhá právě sugestivní hudba.

Moře Organilla patří svým provedením k nejpůvabnějším inscenacím festivalu. Svou dokonalou technickou stránkou, pohyby loutek jsou naprosto přirozené. Vše tak krásně zapadá do divákova poetického obrazu o vzniku, síle a bojeschopnosti života.

Iveta Dudová, 6. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.