Loutkar.online

Král je mrtev, ať žije král

Král/The King – to je přezdívka, kterou si vysloužila jedna z nejzářivějších hvězd hudebního světa. Ve stejnojmenné inscenaci známého australského loutkáře Nevilla Trantnera ale jméno Elvis Presley neuslyšíte. A to přesto, že už jen z podoby loutky hlavního hrdiny je jasné, ke které osobnosti se celá inscenace vztahuje.

Neville Trantner se rozhodl rozehrát Elvisovy poslední roky, kdy kariéra nebyla už tak zářná, kdy se rozpadlo manželství s Priscillou a celkově lze říci, že kult Elvisovy osobnosti procházel těžkými zkouškami. Tvůrci inscenace se ale systematicky vyhýbají výraznějšímu dějovému oblouku i konkrétnějším biografickým údajům. Výsledkem je obecná úvaha nad povahou existence popkulturní superstar ve zfanatizované společnosti. Samotný král Elvis Presley se tak dostává navzdory všem očekáváním na okraj příběhu.

Osud hlavního hrdiny provázejí tři další postavy – doktor, manažer a šéf ochranky. Tyto tři manekýny pak vodí animátoři převlečení za další příslušníky ochranky. Mají tmavé brýle, tmavě modré košile, kšiltovky a vysílačky. Je příznačné, že vodiči jsou právě příslušníky ochranky, jejíž práce není ani tolik směřovat, jako spíš omezovat pohyb svých svěřenců. Tranter tak pomocí jednoduché metafory vystihuje jedno z témat inscenace.

Výtvarné zpracování loutky Elvise se nese jak v duchu tradiční podoby Tranterových loutek tak v duchu Elvisovy typické image. Přidanou hodnotou je ale jeho zoufale vyděšený výraz, který odpovídá jak rysům tranterovské karikatury, tak i stádiu Elvisova života. Hlavní hrdina je totiž zahnán do kouta, mezi ploty s hlídanými branami.

Předváděný příběh je velmi jednoduchý až anekdotický, jediné co jej ozvláštňuje je retrospektivní část fanynky oplakávající krále. Ale tenhle princip inscenaci spíš znejasňuje, než že by jí pomáhal. Elvis například umírá hned několikrát, aniž by se cokoli osvětlilo, vyřešilo nebo alespoň nechalo nahlédnout novou optikou.

Inscenace v zásadě přináší důležitá, aktuální témata. Demytizuje na první pohled bezchybný život hvězd showbusinessu, ukazuje krále rock’n’rollu jako zhroucenou bytost. Zároveň si však inscenace stále drží drsně sarkastický tón, kterým daná témata komentuje – třeba když dřevěný Elvis slibuje, že po jeho smrti půjdou prodeje desek ještě více nahoru. Král rock’n’rollu za nevyjasněných okolností zemřel, ale přesto žije dál – ve své hudbě, ve svých napodobitelích, v tužbách svých fanoušků a třeba i v této inscenaci, ačkoli jeho jméno v ní vlastně nezazní ani jednou.

Adéla Vondráková, 5. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.