Loutkar.online
Nori SawaFoto: Lucie Dvořáková

Rád pracuji s mladými lidmi

Nori Sawa je japonský loutkář, který od roku 1992 působí také v Evropě. V současné době žije v Praze. Ve své tvorbě kombinuje japonské loutkářské postupy s českými.

Ve své práci se zabývá jak klasickými tituly světové dramatiky (Višňový sad, Macbeth, Král Lear), tak i pohádkami inspirovanými japonskými legendami (O princezně Kaguye). Věnuje se také pedagogické činnosti, pravidelně vede workshopy a vyučuje na školách v Evropě, Americe i Asii. Na Skupově Plzni se ve čtvrtek prezentoval inscenací Čelista Gauche.

V čem vidíte specifika japonského loutkového divadla, například v porovnání s českým?

Tradiční japonské loutkové divadlo se nazývá bunraku – jde o naprostou klasiku. Dva nebo tři vodiči animují loutku. Takže za pohyby jedné loutky zodpovídají dva nebo tři lidé – to je ve světě velmi výjimečný způsob. Také máme javajky a marionety, ale bunraku je skutečně typické a výjimečné. V inscenaci Čelista Gauche se objevuje více druhů loutek. Například pro animaci hlavy loutky jezevce jsme použili drátový mechanismus z bunraku, kde jsem těsně za loutkou – tento typ loutky je velmi blízko k tělu – tím je to také jiné. Historie loutkářství v Japonsku je 2000 let dlouhá – možná až moc dlouhá.

Proč myslíte?

Ne, samozřejmě vtipkuji, vždyť tuto tradici stále udržujeme.

V České republice chodí na loutková představení nejčastěji děti. Jak je to v Japonsku?

V Japonsku je to podobné. Avšak na tradiční loutkové divadlo bunraku chodí pouze dospělé publikum, protože příběhy jsou velmi komplikované. Jedná se o legendy dva tisíce let staré. Malé děti jim nemohou porozumět.

Snažíte se propojit české a japonské divadlo?

Ano, před dvaceti lety jsem byl pozván na DAMU Josefem Kroftou, zúčastnil jsem se jeho dílny ve Francii, pak jsem přišel do Prahy. S Josefem Kroftou jsem spolupracoval na zahraničních projektech, také se nyní snažím rozvíjet jeho loutkové techniky. Mým učitelem byl i výtvarník Petr Matásek a hudebník Jirka Vyšohlíd, skladatel a herec Divadla DRAK.

Využíváte na jevišti s oblibou interakci živého herce s loutkou?

Ano, ale rád bych tento postup ještě někam posunul. Krofta s Matáskem nám přinesli tento úžasný nápad, nové období loutkářství, které už trvá skoro padesát let. Ale myslím, že od té doby nikdo tak radikální krok neudělal. Někdo snad už přijde s něčím novým, já jsem to ještě nenašel. Zkouším proto pouliční představení s velkými loutkami. Neustále hledám.

Takže jedním z vašich cílů do budoucna je v podstatě vynalézt něco nového v oblasti loutkářství?

Ano, přinést něco další generaci. Ale možná se to nepovede.

Proč jste se rozhodl také pro pedagogickou činnost?

Protože jsem byl požádán (smích). Ale v Japonsku jsem nejdříve učil na střední škole. Rád pracuji s mladými lidmi. Vést kurzy a workshopy mě baví. Mladí lidé často přináší nové nápady. Někdo jejich myšlenky může zamítnout jako hloupé, ale jde o taková semínka, která často v něco vyklíčí.

Máte nějaký konkrétní příklad?

Ano, nedávno jsem byl v Turíně v Itálii. Pracoval jsem na inscenaci, jejíž premiéra bude příští měsíc. Používali jsme pouze staré použité věci ze sběru a podobně. Dva mladí účastníci, Ital a Běloruska, přinesli labuť vyrobenou ze záchodových trubek a začali zpívat O sole mio. Bylo to velmi vtipné, něco nově vynalezeno. Vstup do nové éry loutkářství můžeme hledat i takto.

A lze v Japonsku také uplatnit podobně radikální nápady nebo tam stále hraje tradice hlavní roli?

Hodně tradiční je jenom divadlo bunraku, ostatně je platí vláda. Spousta umělců v Japonsku zkouší nové věci, ale ještě příliš neuspěli. Zůstává zde ještě mnoho výzev.

P. Zachatá, K. Krajčová, 4. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.