Loutkar.online
Jakub HoraFoto: Lucie Dvořáková

Hledáme přesah loutky do dalších žánrů

Rozhovor s ředitelem Divadla Alfa a ředitelem festivalu Skupova Plzeň Jakubem Horou.

Letošní mimořádná Skupova Plzeň přiváží velké spektrum různých podob loutkového divadla – podle jakého dramaturgického klíče jste při výběru představení postupovali?

Prvním dramaturgickým klíčem bylo hledání přesahů loutky do dalších žánrů v porovnání s tradičním loutkářským přístupem. Vzhledem k rozšíření programu festivalu se dramaturgický záběr trochu rozevřel, ale v konceptu jsme se udrželi . V programu najdeme obří loutky, papírové divadlo formou komiksu, vodní loutky, animované objekty v pohybovém divadle, filmové loutky i klasické marionety a maňásky.

Na co všechno se mohou návštěvníci festivalu těšit a jakou zprávu jim chcete výběrem představení předat o stavu současného loutkového divadla?

Festival přináší několik čerstvých premiér letošního roku. Jsou to inscenace Tria Fata souboru La Pendue, novinka Nevilla Trantera Král, nebo česká verze představení Matěje Formana Aladin. Dále přivážíme festivalové hity a dle mého skutečné vrcholy minulých let v oblasti loutkového divadla jako je Blind Summit Theatre a jejich Stůl či Yael Rasooly a Dům u jezera. Za zmínku stojí určitě experimenty s loutkovými principy, tedy španělské představení Katastrofa, kde účinkují stovky gumových medvídků, nebo představní Mission souboru Handa Gote. Návštěvníci určitě ocení i zámořské inspirace, což je v našem případě hostování vietnamského vodního loutkového divadla v podání Národního divadla loutek Hanoj, unikátní představení Noriyuky Sawy Čellista Gauche, které vzniklo ve spolupráci s tokijským přírodovědným centrem nebo argentinské zpracování příběhu Statečný cínový vojáček. Mezi očekávanými hosty bude také dvorní loutkář režiséra Tima Burtona Peter Saundres, který vytvořil loutky pro filmy Frankenwennie či Mrtvá nevěsta. Saunders představí práci svého studia a přiveze také originály filmových loutek.

Na která představení se vy osobně nejvíc těšíte?

Na představení finského souboru WHS Odcházení, Dům u jezera v podání Yael Rasooly nebo na inscenaci Stůl. A také na představení Divadla Alfa Cha – cha – cha.

Festival doprovodí i několik workshopů vedených umělci velmi zvučných jmen, bylo těžké je pro Plzeň získat?

O Peteru Saundersovi jsem již mluvil, mezi další autory, kteří povedou na Skupovce dílny, patří audiovizuální mág Kalle Nio z Finska, který předvede možnosti filmové videa v divadle, Neville Tranter s workshopem Síla loutky a český loutkář Mirek Trejtnar s workshopem výroby marionety. Všichni jsou to šikovní, nadaní a zároveň skromní a přátelští lidé, a do Plzně jedou velmi rádi. Štěstí bylo, že měli čas.

Kateřina Lešková Dolenská, 3. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.