Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Buchty a loutky jubilující

Stálice českého loutkářského nebe, soubor Buchty a loutky, letos slaví těžko uvěřitelných třicet let od svého založení. Připomínka kulatin byla rozdělena na několik etap – 3. září proběhlo velmi neformální setkání ve střešovickém kulturním centru Vila P651 v Pevnostní ulici, pokračovalo se výstavou v Pasáži U Stýblů a vše vyvrcholilo slavnostním večerem 2. října ve Švandově divadle.

Myslím, že není potřeba rekapitulovat, jakými peripetiemi si soubor, který na sebe v loutkářském světě upozornil ještě jako součást Západočeského divadla Cheb, prošel. To ostatně velmi trefně sumarizuje inscenace nazkoušená právě ke kulatému jubileu – Jak jsme vznikli aneb hodný a zlý prezident. V ní se divák dozví nejen faktografické údaje, ale letmo nahlédne i do života členů souboru. Jak je už u Buchet pravidlem, nešetří se zde černým humorem, ironií ani sebeironií, stejně jako čistě interním humorem, kterým se všichni účinkující během představení opravdu královsky baví, což je po tolika letech spolupráce naprosto fascinující.

Další připomínkou jubilea se stal vcelku unikátní počin – výstava třiceti originálních diorám a artefaktů, které B+L souhrnně nazývají jako „výjevy“. Už jejich názvy jsou pozoruhodné, například Bludička u Konopiště, Můj přítel drak, Bleší cirkus, Mezi dvojím zasyčením, Sejdeme se u křížku, Buchty a loutky odcházejí do Chebu nebo – můj nejoblíbenější – Neúspěšný pokus ministra kultury předat cenu zástupci B+L. Výjevy, nejčastěji v podobě statické nebo animovatelné, případně ozvučené instalace loutek i kulis ze starých rodinných divadel, nešetřily specifickým buchťáckým humorem a leckdy ani poněkud obhroublou komikou; našly se mezi nimi ale i obrazy vysloveně poetické.

Třicet výjevů bylo nejprve k vidění na Loutkářské Chrudimi, pak ve vile ve Střešovicích a poté, společně s mnoha balíky slámy, ve zmiňované pasáži u Václavského náměstí. Mezitím se na internetovém aukčním portále rozběhla jejich dražba a naposledy byly společně vystaveny ve Studiu Švandova divadla – během závěrečného večera oslav pak byly předány úspěšným dražitelům.

Nezbývá než Buchtám popřát energii, inspiraci a nezdolný entuziasmus i do příštích let, protože ať si to připouští, nebo ne (a vzhledem k jejich naturelu spíš ne, a ještě se takovým myšlenkám s gustem vysmějí), jsou živou legendou, bez níž je české loutkářství zhola nemyslitelné!

Loutkář 3/2021, s. 64–65.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.