Loutkar.online

: Závěrečné slovo poroty přehlídky Loutkářská Chrudim 2021

Porota pracovala ve složení: Johana Bártová, Lenka Dzadíková, Blanka Josephová Luňáková, Jakub Hulák a Tomáš Volkmer

Skončil sa 70. ročník Loutkářské Chrudimi. Konštatovať, že je to úctyhodné, je málo. Sedemdesiat rokov takejto prehliadky je fascinujúce, výnimočné a skvelé! Blahoželám vám k tomu, milí českí bábkari. Svet už druhý rok bojuje s pandémiou covid-19, ale múzy nemlčia. Je mimoriadnym činom, že aj napriek všetkým objektívnym prekážkam sa jubilejný ročník prehliadky konal v takom rozsahu, s tradičnou bohatosťou inšpiratívneho programu, koncertov, seminárov, výstav a desiatok drobností, ktoré robia festival atraktívnym aj v širších kontextoch. Vďaka za to!

V hlavnom programe sme videli deväť inscenácií. Klobúk dole pred všetkými divadelníkmi a divadelníčkami, ktorí počas neistého roku, ktorý charakterizoval najmä zákaz združovania sa viacerých osôb ako ochrana pred šírením vírusu, dokázali vytvoriť plnohodnotné divadelné diela. Spomenutej situácií možno pripísať na vrub ich komornosť. Najviac účinkujúcich na javisku bolo osem, aj to len v jednom prípade. Prevládali inscenácie s troma hercami a sólové výstupy. Narušený bol aj systém postupových prehliadok (väčšinou sa konali len pred zrakmi poroty alebo prostredníctvom zaslaných nahrávok) a pre viaceré súbory boli predstavenia na Chrudimi prvými, ktoré sa konali pred divákmi. Niektoré sú ešte v procese skúšania, veď herci sa vo väčšine prípadov prvýkrát stretli až v máji. Napriek tomu sme videli ucelené divadelné inscenácie. Z toho vyplýva, že za účastníkmi tohtoročného hlavného programu je silná vnútorná motivácia a chuť robiť divadlo, aj napriek značným komplikáciám.

Deväť inscenácií je malá vzorka na to, aby sme mohli povedať, aký bol rok v amatérskom bábkarstve. Istotne nemožno urobiť závery o dramaturgii. Bude len vecným konštatovaním, ak povieme, že sa tu nevyskytol žiaden pôvodný dramatický text. Vždy išlo o dramatizácie alebo vlastnú autorskú tvorbu. Značne bola zastúpená poézia. V štyroch inscenáciách mali dominantnú rolu otázky žien – ženy boli buď v ohrození, riešili status starej dievky alebo prezentovali hĺbku svojich citov cez básne. V tretine inscenácií bol dôležitý hrniec. V jednom prípade sa v ňom miešalo, v druhom prípade bol modrý a napokon sa doň presypávalo.

Pri pohľade na použitie bábok môžeme konštatovať, že absentovali marionety, najviac bolo manekýnov a totemových bábok. Všetky zúčastnené inscenácie však spája obstojná výtvarná stránka a premyslený zvukový plán.

Problémy, na ktoré sme pri rozboroch narazili, súvisia s dramaturgickou analýzou, s odpoveďou na otázku, pre koho a o čom presne ideme inscenáciu hrať. Premyslené odpovede by vo viacerých prípadoch podporili zrozumiteľnosť a na to sa následne viaže aj téma homogénnosti použitých výtvarných prostriedkov.

Lektorský zbor ďakuje tvorcom a tvorkyniam za priateľské diskusie. Želáme Loutkářskej Chrudimi, aby jej 71. ročník už nezasiahla žiadna pandémia, ale iba nákazlivá chuť tvoriť.

Ceny 70. ročníku přehlídky Loutkářská Chrudim

Hana Voříšková a Tomáš Mohr za hudebně-poetický vklad v inscenaci Haló, chci ven!

Soubor Convivium ze ZUŠ F. A. Šporka, Jaroměř za inscenaci Hra o duši

Úplně nahému divadlu z Veselí nad Moravou za kolektivní práci na inscenaci Nepravá tvář

Haně Voříškové za osobitou výtvarně-poetickou výpověď v inscenaci Přesýpání

Nominace na mezidruhovou přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov 2021 získali Hana Voříšková (Přesýpání) a Convivium (Hra o duši).

Loutkář 3/2021, s. .

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.